myros-popup.jpg (663 KB)
Hediye Seçimi Nasıl Yapılır?

Hediye Seçimi Nasıl Yapılır?

31 Mayıs 2022

Hediye vermek ve almak karşılıklı yapılan çok güzel ve anlamlı bir alışveriştir. Hediye, veren tarafı mutlu eden, hediyeyi alan tarafında mutlu olduğu karşılıklı bir davranış biçimidir. Hediyeleşmek birey ilişkilerinin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Aradaki ilişkinin güçlenmesi ve güzelleşmesi için hediyeleşmek, en güzel davranış modellerinden biridir. Hediye almak hangi amaca bağlı olursa olsun, hediyeyi alacağınız kişi ile aranızdaki bağı güçlendirecektir. 

Mutlu anlar için hediye alınabildiği gibi hüzünlü ve üzgün zamanlar içinde karşı tarafı mutlu etmek amacıyla hediye alabilirsiniz. Küstüğünüz bir arkadaşınıza veya aranızda sorun olan bir sevdiğinize, özel günler için annenize, babanıza, Sevgililer Günü'nde sevgilinize, hediyeyi kime alırsanız alın veya hangi amaçla alırsanız alın, hediyeleşmek her zaman aranızdaki ilişkinin sağlam temeller üzerine inşa edilmesine yardımcı olacak bir olgudur. Hediye seçiminde doğru hediyeyi seçip almak, hediyenin kalıcı ve özgün nitelikler taşıması gibi birçok unsur hediye seçiminde önemlidir.  

Hediye seçimi bazen çok kolay bazen de çok zorlu bir sürece dönüşebilmektedir. Hediye seçmek, bazı durumlarda çok zaman alabilir ve stresli bir hale gelebilir. En güzel, en ilginç, en farklı, en komik vs. gibi özellikler taşıyan hediyeler almak isteyebilir ve bunu için uzun vakitler harcayabilirsiniz. Ancak hediye seçiminde etkili olan unsurları bilmek hem hediye seçiminizi kolaylaştıracak hemde doğru hediyeyi almanıza yardımcı olacaktır. 

İstediğiniz hediyeyi bulup almak, hediyenin istediğiniz standartları taşıması açısından önemli bir emek istemektedir. Hediye seçerken öncelikle kim için ve hangi amaç için alacağınıza karar vermeniz gerekir. Alacağınız kişinin özellikleri, alacağınız kişinin tarzına uygunluğu, hediye alacağınız kişinin zevklerine uygun olması, hediyenin kalıcılığı, hediyenin özgünlüğü gibi birçok etkene hediye seçerken dikkat etmek, hediye seçiminizi kolaylaştıracaktır. Hediye alacağınız kişi ile ilgili geniş çaplı bilgi sahibi olmanız, hediye seçiminize yardımcı olacaktır. 

Dünya üzerinde sayısız hediye seçeneklerinden alacağınız kişiye en uygun olan hediyeye karar vermek her zaman için kolay olmayabilir. Ancak doğru hediyeyi bulup aldıktan sonra hediyeyi aldığınız kişinin yüzündeki mutluluğa gördüğünüzde siz de mutlu olacak ve doğru bir tercih yaptığınızı kanaat getireceksiniz. Hediye seçme işlemini, planlı bir şekilde alternatifleri dikkate alarak değerlendirirseniz bu süreci daha doğru kararlar vererek sonuçlandırabilirsiniz.  

Hediye seçerken kişiselleştirilebilir hediye alternatifleri çoğu zaman hayat kurtarır niteliktedir. Çünkü klasik bir hediye seçeneği bile kişiye özel forma dönüştüğünde daha anlamlı ve kalıcı hale gelebilmektedir. Kişiye özel hediye seçimi ile hediyenizi farklılaştırarak ve hediye seçme sürecinizi kolaylaştırabilirsiniz. Kişi kendine hediye seçip almak isterken bile kararsızlık yaşayabilir. Hediye seçip almak başlı başına zorlu tarafları olsa da eğlenceli ve heyecanlı bir olaydır.

Hediye seçiminizi strese dönüştürmeden daha kolay hale getirmek ve doğru karar vererek hediyenizi almak için yazının devamını okumanızı tavsiye ederiz. 

Hediye Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hediye seçimi yaparken doğru karar vermek ve hediye seçme sürecinizi kolaylaştırmak için araştırma yapabilirsiniz. Hediye seçiminizi kolaylaştıracak seçeneklerini göz önünde bulundurarak doğru kararlar verebilir ve hediye seç al işinizi daha hızlı hale getirebilirsiniz. Ayrıca hediyenizi güzelleştirecek, kalıcı ve özgün hale dönüştürecek bir hediye kutusu seçerek hediyenizi paketleyebilir ve hediyenizi şık bir forma dönüştürebilirsiniz. Hediye seçimi için dikkat edilmesi gereken birçok faktör vardır. Doğru ve uygun hediyeyi seçebilmek ve istediğiniz kriterlere uygun hediyeye karar vermek, hediye seçiminin zorlu aşamalarındandır. 

Hediye seçimi yaparken aşağıdaki listede yer alan açıklamalara dikkat ederek hediye seçiminizi kolaylaştırabilirsiniz:

  • Ne amaçla hediye seçimi yapıldığı

  • Hediye alınacak kişinin cinsiyeti

  • Hediye alınacak kişinin yakınlık derecesi

  • Hediye alınacak kişinin ilgi alanları

  • Hediye alınacak kişinin kişilik özellikleri

  • Hediye alınacak kişinin yaş aralığı

  • Hediye alınacak kişinin mesleki durumu

  • Hediye alınacak kişinin doğum yeri veya ilgi duyduğu yerler. 

1. Ne Amaçla Hediye Seçimi Yapıldığı

Hediye seçiminde en önemli aşamalardan birisi, hediyenin hangi amaçla alınacağına karar verilmesidir. Hediye alırken, hediye alma amacına uygun olarak, doğru hediyeler seçip almak önemlidir. Hediyenin alınma amacına bağlı olarak hediye seçimi kolaylaşacaktır. Hediye seçerken hangi özel gün için alacağınıza veya farklı sebeplerden dolayı mı alacağınıza karar vererek amaca bağlı olarak uygun konseptli hediye arayışına girebilirsiniz. Hediye alma amacınız, doğru hediye seçip almanıza yardımcı olacak ve hediye seçerken doğru bir şekilde karar vermenizi kolaylaştırarak hediye alma stresinizi en aza indirecektir. Hediye seçiminizi kolaylaştırmak için, hediye alma amacınıza bağlı olarak aşağıda yer alan hediye seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. 

Yılbaşı hediye seçimi olarak; yılbaşı konseptli anahtarlık, magnet, açacak, kupa, ayna, saat, fotoğraf çerçevesi, kar küresi, kravat iğnesi, pano gibi alternatiflerden seçebilirsiniz. 

Sevgiliye hediye seçimi; sihirli kum küre, fotoğraf çerçevesi, kişiselleştirilebilir cüzdan, saat, çanta, kalpli anahtarlık, sevgiliye özel magnet, hediyelik doğal sabun, mumluk, lamba gibi hediyeleri değerlendirebilirsiniz.

Anneler günü hediye seçimi; anneye özel anahtarlık, ayna, cüzdan, mumluk, doğal sabun, çanta, biblo, magnet, kupa, çini hediyelikler gibi alternatiflerden alabilirsiniz. 

Babalar günü hediye seçimi; kişiye özel not defteri, kalem, buhurdanlık, kartvizitlik, tablo, duvar tabağı, isme özel cüzdan, pano, sigara tabakası, kravat iğnesi hediyeleri olabilir.

Doğum günü hediye seçimi; kar küresi, seramik hediyelikler, çini hediyelikler, bakır hediyelikler, zamak hediyelikler, nazar boncuklu hediyelik gibi ürünleri tercih edebilirsiniz. 

Mezuniyet hediyesi olarak; kişiye özel kalem defter seti, saat, biblo, heykel, duvar süsü, magnet, masaüstü dekor, bardak altlığı, kartpostal, rozet, kum saati gibi hediyelikler seçebilirsiniz. 

Yeni işe başlayanlar için; kartvizitlik, pano, tablo, duvar saati, fotoğraf çerçevesi, masaüstü dekor, notluk, takvim, defter, ayna, kağıt ağırlığı, kalem gibi hediyelikler seçebilirsiniz. 

Özür dilemek için; kişiye özel kupa, anahtarlık, magnet, ayna, pano, duvar süsü, kapı süsü, açacak, taş bardak altlığı, mumluk, lamba, sabun, kitap ayracı, dekoratif ürünler, biblo, kalem gibi hediyeliklerden alabilirsiniz. 

Yıldönümü hediye seçimi olarak; kalpli anahtarlık, kalpli magnet, kalpli ayna, çift ikili kupa, ikili fincan takımı, kalem seti, mumluk, lamba gibi hediyeleri seçebilirsiniz. 

2. Hediye Alınacak Kişinin Cinsiyeti

Hediye seçimi, yaparken cinsiyetlere bakış açınıza göre hediye tercihiniz önemli olacaktır. Cinsiyete göre hediye tercihi, hediye seçiminizi kolaylaştıran unsurlardan biridir. Hediye seçimi erkek için olsun kadın için zorlu bir hale dönüşebilmektedir. Hediye seçiminizi kolaylaştırmak için hediyeyi alacağınız kişinin cinsiyetine bağlı olarak karşınıza çıkacak seçenekleri değerlendirmeniz, hediye seçimini kolaytıracaktır. Hediye seçiminde kadına özel hediyelik seçeneklerini ve erkek için özel hediyelik alternatiflerini değerlendirebilirsiniz. 

Hediye seçimi bayan için alacağınız hediye çeşitlerini özellikle kadınların kullanmaktan hoşlanacakları ve severek saklayacakları seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Kadın olarak bir kadına hediye alırken kadınların zevklerine ve tarzlarına daha hakim olduğunuz için hemcinsinize hediye seçiminde doğru kararlar verebilirsiniz. Kadın olarak erkeğe hediye seçimi yapacaksanız erkeklerin hoşlanacakları ve severek kullanacakları özellikteki hediye çeşitlerine bakabilirsiniz. 

Erkek olarak hemcinsinize hediye seçmeniz daha kolay olabilir. Erkek olarak kadına hediye seçeceğinizde, hediye alacağınız kadının tarzını ve zevkini araştırığ ona göre karar verebilirsiniz.

Hediye alırken hediyenin cinsiyetlere göre sınıflandırılmasından hoşlanmıyorsanız, hem erkek hemde kadınların kullanımına uygun hediye seçiminde bulunabilirsiniz. 

3. Hediye Alınacak Kişinin Yakınlık Derecesi

Hediye seçimini kolaylaştıran etkenlerden biride hediyeyi alacağınız kişi ile olan yakınlık derecenizdir. Yakınlık derecesine göre, hediye alacağınız kişinin beğenisini ve zevklerini daha iyi bilmenizi sağlayacak, onu daha yakından tanımanız hediye seçiminizi kolaylaştıracaktır. Hediye seçiminde annenize hediye alacaksanız; hediye seçiminiz annenizin zevkine ve tarzına uygun seçeneklerde olacaktır. Babanıza hediye alacaksanız onun hoşlanacağı ve beğeneceği hediyeleri seçebilirsiniz. Eşe hediye seçimi olarak eşinizin severek kullanacağı hediyelik çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Sevgilinize hediye seçecekseniz sevgiliniz için hediye alma durumunuza göre hangi amaçla alacaksanız ona göre tercih de bulunabilirsiniz. Erkek arkadaşınıza hediye olarak, onun hoşlandığı ve sevdiği ürünlerden satın alabilirsiniz. Ablanıza, kız kardeşinize, halanıza veya teyzenize onların beğenerek kullanacakları hediye seçimini yapabilirsiniz. Abiniz, erkek kardeşiniz, amcanız gibi yakınlık derecesinde bulunan kişilere hediye seçerken erkeklerin zevklerine uygun olacak seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Arkadaşınıza, dostunuza, çalışma arkadaşlarınıza; ofis hediyeleri, ev hediyeleri, dekorasyon hediyeleri gibi hediyeleri seçebilirsiniz. 

4. Hediye Alınacak Kişinin İlgi Alanları

Hediye alınacak kişinin ilgi alanını bilmek hediye seçiminizi kolaylaştıracaktır. Hediye seçerken hediye alacağınız kişinin tarzına ve zevkine uygun hediyelikleri bulabilirsiniz. İlgi alanına göre kişiye hediye almak, hediye alacağınız kişiyi mutlu edecek ve kendini özel hissetmesini sağlayacaktır. 

Hediye alacağınız kişinin ilgi alanı hediye seçimi üzerinde büyük öneme sahiptir. Hediye alırken hediye alacağınız kişinin hobileri bilmeniz hediye seçiminizi kolaylaştıracaktır. Hediye alacağınız kişi, burçlara ilgiliyse burçlara özel kupa, anahtarlık gibi burçlara göre hediye seçiminde bulunabilirsiniz. Hediye alacağınız kişi, spora düşkünse spor yaparken kullanabileceği, termos gibi hediyelikleri seçebilirsiniz. Hediye alacağınız kişinin sanatsal yetenekleri yüksekse; tablo, pano gibi hediyelikler seçebilirsiniz. Hediye alacağınız kişi, kitap okumayı seviyorsa kitap ayracı veya kitap hediye alabilirsiniz. Hediye alacağınız kişi, ev dekorasyonuna ilgiliyse ona dekoratif ev hediyesi seçebilirsiniz. Hediye alacağınız kişi takı tasarımı veya takı kullanımına ilgiliyse otantik takı seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Hediye alacağınız kişi doğal ürün kullanımına ilgiliyse ona doğal sabun gibi hediyelik çeşitlerinden alabilirsiniz. Hediye alacağınız kişi romantik ve duygusal ise ona mumluk, lamba gibi hediyelikler seçebilirsiniz.  

5. Hediye Alınacak Kişinin Kişilik Özellikleri

Hediye alacağınız kişinin kişilik özellikleri, hediye seçiminde etkili olan unsurlardan biridir. Hediye alacağınız kişinin karakterini ve nelerden hoşlanıp hoşlanmadığını bilmeniz hediye seçerken işinize yarayacak bilgilerden bir kaçı olacaktır. Hediye alacağınız kişi, duygusal ve hassas bir yapıya sahipse ona kişiye özel romantik hediyeliklerden seçebilirsiniz. Hediye alacağınız kişi, şakacı ve şaka yapmayı seven biriyse ona komik hediye seçeneklerinden hediye seçebilirsiniz. Hediye alacağınız kişi, yazı yazmayı konusunda yetenekli ise ve yazı yazmayı seviyorsa ona kalem, defter gibi hediyeliklerden alabilirsiniz. Hediye alacağınız kişi, resim çizme ve yapma konusunda yetenekli ise ona tuval, boya seti gibi hediyelikler alabilirsiniz. Hediye alacağınız kişi, teknoloji ve dijital alanda yetkinse, ona hayatı kolaylaştıran küçük teknolojik hediyeliklerden alabilirsiniz. Hediye alacağınız kişi, arkadaş canlısı, çok sosyal ve dışa dönükse, ona arkadaşa özel kupa, anahtarlık gibi hediye seçebilirsiniz. Hediye alacağınız kişi, müzik ve müzik aletleri konusunda ilgili ise biblo şeklinde müzik aletleri veya nota şeklinde takı hediyelikleri alabilirsiniz. 

6. Hediye Alınacak Kişinin Yaş Aralığı

Hediye seçerken en önemli etkenlerden biride hediye alacağınız kişinin yaş aralığıdır. Yaş aralığına uygun hediyelikler bulup almak her zaman için önemlidir. Yaşlara göre hediye seçimi hediyeye karar verirken işinizi kolaylaştıracak ve yaş aralığına uygun hediyelikler alarak hediye alacağınız kişiyi mutlu edebilirsiniz. 

Hediye alacağınız kişi çocuksa, çocukların kullanımına uygun özellikler taşıyan hediyeliklerden seçmelisiniz. Çocukların zihinsel ve bedensel gelişimine yardımcı olacak hediyelikleri tercih edebilirsiniz. Hediye alacağınız kişi, ergense onun hoşuna gidecek ve onun yaş ve zevkine uygun hediyelikleri tercih edebilirsiniz. Hediye alacağınız kişi, genç ve üniversite okuyorsa onun ilgi alanına göre kişiye özel hediyeliklerden seçebilirsiniz. Hediye alacağınız kişi yaş olarak çok büyükse, hobi edineceği ve vakit geçirirken eğleneceği hediyelikleri seçmek onları mutlu edecektir. 

7. Hediye Alınacak Kişinin Mesleki Durumu

Hediye alınacak kişinin mesleki durumu hediye seçimini kolaylaştıracak ve hediye seçerken karar vermenize yardımcı olacaktır. Mesleklere göre hediye seçimi, hediye alacağınız kişinin mesleğine duyduğunuz saygı ve güvenin ifadesi olacaktır. Mesleklere özel hediye çeşitlerini, özellikle mesleklere özel günler kutlanırken tercih edebilirsiniz. Mesleğe göre hediye seçmek, hediye alacağınız kişi mutlu edecek ve kendini değerli hissetmesini sağlayacaktır. Mesleğe özel hediyelikler, hediye alınacak kişi için, hediye seçiminiz üzerinde doğru karar vermenizde etkili olacaktır. Örneğin; üniversite okuyan kişiye hediye olarak; kalem, kupa, saat, ayna, anahtarlık gibi hediyelikleri seçebilirsiniz. Hemşirelik mesleğini yapan kişilere; anahtarlık, magnet, takvim, pano gibi hediyelikleri seçebilirsiniz. 

 

8. Hediye Alınacak Kişinin Doğum Yeri veya İlgi Duyduğu Yerler

Hediye seçiminde, hediye alacağınız kişinin doğduğu şehir, sevdiği şehir veya ilgi duyduğu şehirlerle ilgili hediyelikleri tercih edebilirsiniz. Şehir temalı hediyelikler, hediye seçiminizi kolaylaştıracak ve doğru hediyeyi almanıza yardımcı olacaktır. Gezilen yerlere özgü hediyelikler, hediye alacağınız kişinin ilgi alanına göre olanlar veya şehir temalı magnet koleksiyonu yapan kişilere uygun hediyelikler, hediye seçiminde etkili olacaktır. Kişinin doğduğu şehir, her zaman özel anlam taşımaktadır. Doğduğu ve çocukluk anılarının olduğu şehirler, hep hatırlanmak istenen özel yerlerdir. Üniversite okunan şehirler, gezilen şehirler yada özel anların paylaşıldığı şehirler, anılarda hep tazeliğini koruyacaktır. Bu şehirlerin hatırlamasına yardımcı olacak, hediye alacağınız kişi için özel anlamlar içeren şehir temalı hediyelikleri tercih edebilirsiniz. 

Seçilen Hediyenin Kullanım Ömrü Önemli Midir?

Hediye seçerken, seçilecek hediyenin üretimde kullanılan malzeme hediyenin ömrünü belirleyecektir. Hediyede kullanılan malzemenin, kalite ve dayanıklı olması hediyenin uzun ömürlü olarak kullanılmasını veya saklanmasını sağlayacaktır. Seçilen hediyenin kullanım ömrü, hediyenin kalıcılığı açısından önemlidir. Kullanım ömrü uzun olan ve dayanıklı olarak üretilen hediye ürünleri her zaman saklanabilir ve kullanılabilir hediyelikler olacaktır. Ahşap, metal, epoksi, plastik malzemelerden yapılan hediyelik ürünler, daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür.  Metal malzemeler hiçbir deformeye ve bozulmaya uğramadan en uzun ömürlü olarak kullanılan hediyelik eşya malzemesidir. Ahşap ve epoksi malzemeden yapılan hediyelik eşyalarda en uzun ömürlü ve dayanıklı olarak kullanma imkanı sağlayan hediyelik malzemelerdir.

Hediye Seçimi İçin Nasıl Fikir Sahibi Olunur?

Hediye seçimi için öncelikle hediyeyi alacağınız kişi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Hediye alacağınız kişinin zevklerine ve tarzına göre hediyelik seçmek önemlidir. Hediyeyi alacağınız özel güne uygun, hediyeyi alacağınız kişi için en güzel hediyeyi bulmak ve almak için hediye alacağınız kişi hakkında fikir sahibi olmanız hediye seçiminizi kolaylaştıracaktır.  Eğer hediye alacağınız kişiyi yakından tanımıyor ve zevklerini bilmiyorsanız hediye alacağınız kişi ile ilgili biraz bilgi toplamanız hediye seçiminde önemli olacaktır. Hediye alacağınız kişinin zevklerini, sosyal medya hesabını inceleyerek öğrenebilirsiniz. Hediye alacağınız kişinin arkadaş çevresinden tanıdığınız kişiler varsa onlara sorup bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca aile yakınları da hediye alacağınızın kişinin zevki ve tarzı ile ilgili bilgi sahibi olacağınız kişilerdir. Hediye alacağınız kişinin beğeneceği ve severek kullanacağını hediyeyi bulup almak için ön bilgi toplamanız hem hediye seçmenizi kolaylaştıracak hemde doğru hediye tercihi yapmanıza yardımcı olacaktır. 

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.