myros-popup.jpg (663 KB)
Epoksi Nedir?

Epoksi Nedir?

11 Mart 2022

Kimyasal dirence ve yüksek yapıştırma kapasitesine sahip olan epoksi, ana maddesi plastik olan bir yapı malzemesidir. İngilizce epoxy  kelimesi “üzerinde” anlamındaki epi ve “asitli/keskin” anlamına gelen oxy kelimelerinin birleşiminden türemiştir. Endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak kullanılan epoksi reçine, suya ve aside karşı son derece dayanıklı bir malzemedir. Epoksi nedir sorusuna daha açıklayıcı bir cevap verebilmek için epoksi nedir ne işe yarar buna göz atmak gerekmektedir.  

İlk olarak Federal Almanya’ da 1939 yılında kullanılmaya başlayan epoksi ilk dönemlerinde boşluklu ve çatlaklı zeminlerin doldurularak pürüzsüz hale getirilmesi için tercih edilen bir bileşikti. Sert yapısı, raf ömrünün uzun olması ve çok işlevli olmasından dolayı ilerleyen dönemlerde çeşitli sektörlerde ve iş alanlarında kullanılmaya başlanmıştır. 

İlk aşamada sıvı halde bulunan epoksi, katı hale dönüştürüldükten sonra kullanılmaya uygun kıvama gelmektedir. Aşınmalara karşı dayanıklı olan epoksi reçinelerden havacılık, denizcilik ve inşaat gibi farklı sektörlerde yararlanılmaktadır. Ayrıca dekoratif eşya yapımında da kullanılan epoksinin diğer kullanım alanları; otomativ, müzik enstrümanları yapımı, uzay sanayisi, elektronik bileşenler, sert köpük üretimi ve taşımacılık sektörüdür. Günümüzde epoksi reçinelere hediyelik eşya üretiminde de yer verilmektedir. 

 

Epoksi Özellikleri Nelerdir?

Epoksinin yaygın olarak tercih edilmesinin pek çok sebebi bulunmaktadır. Uzun ömürlü ve dayanıklı bir malzeme olan epoksi reçinenin avantajlarından biri malzemenin sahip olduğu yüksek yapıştırıcılık ve kimyasal direnç özelliğidir. Bu özellikleri sayesinde cam, plastik, tahta ve metal gibi zeminler üzerine muntazam şekilde yapışabilen epoksi ayrıca ısıl ve mekanik direnç özelliğinden dolayı da birçok alanda kullanılmaktadır.

Epoksi özellikleri arasında sayılan bir diğer önemli unsur ise epoksinin kolay bir şekilde uygulanabilmesidir. Herhangi bir uzmanlık gerektirmeyen epoksi, istenilen alanda pratik bir şekilde kullanılabilmektedir. Epoksinin toz yapmaması ve kolay bir şekilde temizlenebilmesi de reçinelerin önemli özelliklerinden biridir. 

Hijyenik bir yapıda olan epoksi üzerinde bakteri ya da zararlı herhangi bir mekanizma barındırmaz. Dekoratif olarak şekillendirme konusunda elverişli bir materyal olan epoksi boyama ve kaplama yapabilmeye de imkan vermektedir. Epoksi reçinelerin en önemli avantajlarından biri ise muadili olan malzemelere göre daha ekonomik olmasıdır. 

 

Epoksinin Zararı Var Mıdır? 

İnsanlar epoksi nedir nasıl yapılır sorularına cevap ararken merak ettikleri konulardan bir diğeri ise epoksinin herhangi bir zararı olup olmadığıdır. Epoksi reçinelerin su bazlı, solventli ve solventsiz olmak üzere üç farklı türü bulunmaktadır. Bu epoksi çeşitleri arasında sayılan su bazlı ve solventsiz olan epoksi reçineler insan sağlığına zarar verebilecek toksik maddeler içermediğinden dolayı  sağlık açısından hiçbir zararı bulunmamaktadır. Ancak solventli epoksi türünün içeriğinde farklı kimyasallar olduğu için insanların bulunduğu ortamlarda kullanılması  tavsiye edilmemektedir. 

Solventsiz ve su bazlı reçinelerden üretilen ürünler sağlığa zararlı olmadığı için güvenle insanların yaşam alanlarında kullanılabilir. Ancak epoksinin cilde temas etmesi durumunda tedbir amaçlı olarak cilt bol su ile yıkanmalıdır. 

 

Epoksi Nasıl Yapılır? 

Epoksi nedir nasıl uygulanır kısmından önce ise epoksinin yapım aşamasından bahsedilmelidir. Fiber takviyeli bir polimer çeşidi olan epoksi, epoksi içeren monomerlerden yararlanılarak üretilmektedir. Epoksi yapımında BPA ve ECH isimli iki farklı madde kullanılmaktadır. Bu maddeler reaktöre verildikten sonra kaynama noktasındayken karışımın içerisinde belirli bir oranda kostik soda solüsyonu eklenmektedir. Bu işlemlerden sonra karışımın içerisine etki düzeyi düşük bir çözelti daha eklenir ve karışım içerisindeki iki fazın birbirinden ayrılması sağlanır. İşlem sonunda rekaktörde kalan reçine su yardımıyla damıtıldıktan sonra reçineye renk ve şekil verme adımına geçilmektedir. 

Epoksi reçinenin üretim aşamasının devamında epoksinin sertleşmesi için karışım içerisinde farklı bileşikler (amin grubu)  de dahil edilmektedir. 

Epoksi Nerelerde Kullanılır? 

Epoksi nedir nerelerde kullanılır sorusuna verilebilecek pek çok cevap bulunmaktadır. Genel amaçlı yapıştırıcı olarak kullanılabilen epoksiler özellikler ahşap ve metal materyallerin yapıştırılması için tercih edilmektedir. Ayrıca çimento harçları için bağlayıcı özelliğinden yararlanılan epoksi bu niteliği sayesinde inşaat sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. 

Bu kullanım alanlarının haricinde epoksi havacılık ve uzay teknolojileri, denizcilik sanayii havacılık sanayii, endüstriyel kaplama, ev dekorasyonu veya hediyelik eşya üretimi gibi farklı alanlarda da tercih edilen bir malzemedir. 

Geniş kullanım alternatifleri bulunan epoksi reçinelerin en sık kullanıldığı yerlerden bir diğeri ise zemin kaplamalarıdır. Tuvalet, banyo, mutfak ve salon gibi ev bölümlerinin zemin kaplamalarında yararlanılan epoksiler ek olarak hastane ve okul gibi kurumların parke zemin kaplamalarında da uygulanabilmektedir. 

Yüksek yalıtkanlık gücü bulunan epoksi reçinelerin kullanıldığı alanlar arasında elektronik bileşenler ve elektrik izolatörleri de bulunmaktadır. 

 

Epoksiden Üretilen Ürünler Nelerdir? 

Epoksiden üretilen ürünler şu şekildedir; 

  • Magnet

  • Kolye 

  • Yüzük

  • Bileklik

  • Bardak altlığı

  • Dekoratif aksesuar

  • Anahtarlık

  • Açacak

  • Saat

  • Tabak

 

Epoksi Magnet 

Dekoratif aksesuar olarak buzdolabı kapaklarında tercih edilen epoksi magnetler genellikle seyahatler ve tatiller sırasında satın alınmaktadır. Epoksi hediyelik magnetler seyahat edilen yerleri hatırlatması ve anı olarak kalması için alınmasının yanı sıra reklam ve tanıtım amacı ile markalar tarafından promosyon ürün olarak da tercih edilmektedir. 

Hatıralık olarak üretilen  epoksi magnet modellerinin tasarımında popüler ve turistik şehir temalarına yer verilmektedir. Turistik şehir ve beldelerin önemli doğal ve tarihi güzelliklerinden ilham alınarak dizayn edilen epoksi magnetlerin formaları da birbirinden farklıdır. 

Boyutları ve büyüklükleri değişen epoksi magnet modelleri kare, dikdörtgen, yuvarlak, çapa, kalp, tabak, gazoz kapağı, ayçiçeği gibi şekillerde ya da çeşitli hayvan figürleri formunda tasarlanmaktadır. Promosyon ürün olarak üretilen epoksi magnetlerin tasarımı ve teması ise tamamen markaların ve işletmelerin taleplerine göre şekillenmektedir. 

Epoksi magnetleri annenize, kardeşinize, sevgilinize, iş arkadaşlarınıza veya yakın arkadaşlarınıza hediye edebileceğiniz gibi nişan, söz ve düğün gibi organizasyonlarda dağıtmalık hediye olarak da satın alabilirsiniz.

 

Epoksi Açacak 

Buzdolabı süsü ve şişe açacağı olarak kullanılan epoksi açacaklar aynı zamanda hediyelik eşya olarak da tercih edilmektedir. Küçük ama sevimli bir epoksi hediyelik eşya olan açacakların tasarımında farklı şehir temaları yer almaktadır. İlgi çekici ve özgün dizaynları ile epoksi açacakları kardeşinize, arkadaşlarınıza ya da yakın akrabalarınıza hediye olarak verebilirsiniz. 

Epoksi ve metal malzeme kullanılarak üretilen açacakların dekorlanmasında dijital baskı tekniğinden faydalanılmaktadır. Epoksi açacak modelleri eşsiz formlar ve kalıplar ile üretilmektedir. Fil, kaplumbağa, kedi ve yunus gibi hayvanların figürleri ile tasarlanan epoksi açacakların yanı sıra Türkiye haritası, kelebek, bisiklet, terlik, uçak ve uçan balon formunda açacak modelleri de bulunmaktadır. 

Epoksi açacak fiyatları açacak modelinin boyutuna, büyüklüğüne ve tasarımına göre değişiklik göstermekle birlikte fiyatlar ortalama 50 TL civarındadır. 

 

Epoksi Anahtarlık 

Anahtarların toplu şekilde durmasına yardımcı olan anahtarlıklar ayrıca hediyelik eşya olarak da satın alınmaktadır. Tekli ve çoklu şekilde üretilen epoksi anahtarlıklar şehirlere özel temalarda dizayn edilebilmektedir. Kare, yuvarlak, dikdörtgen, kalp, bayrak ve tişört gibi formlarda tasarlanan epoksi anahtarlık modellerinin üretiminde metal ve epoksi birlikte kullanılmaktadır. 

Epoksi anahtarlık çeşitlerinin dekorlanması için ise dijital baskı yöntemi tercih edilmektedir. Yakınlarınıza ve iş arkadaşlarınıza hediye edebileceğiniz epoksi anahtarlıkların fiyatları genellikle 30 TL ile 45 TL arasında değişmektedir. 

 

Epoksi Rozet

Şık ve sade aksesuarlar olan rozetler, sıklıkla özel günlerde kullanılmaktadır. Atatürk temalı ve bayrak temalı epoksi rozet modellerini Babalar Günü’ nde babanıza, amcanıza, yılbaşında patronunuza ya da iş arkadaşlarınıza hediye etmek için değerlendirebilirsiniz. 

Epoksiye ek olarak metal malzeme kullanılarak üretilen epoksi rozetlerin tasarımlarında ise dijital baskıdan faydalanılmaktadır. Epoksi rozet çeşitlerinin fiyatları modele, tasarıma ve büyüklüğü göre belirlenmektedir.

 

Epoksi Kolye 

Tarzınızı tamamlayacak en önemli aksesuarlardan biri olan kolyelerin bazı modellerinde epoksi malzeme kullanılmaktadır. Özgün ve benzersiz modelleri ile epoksi kolyeleri kendiniz için alabileceğiniz gibi kız arkadaşınız, ablanız, kardeşiniz ya da yakın arkadaşlarınız için de satın alabilirsiniz. 

Dizaynında farklı ve gösterişli temalardan yararlanılan epoksi kolye çeşitleri suya ve darbelere karşı son derece dayanıklıdır. Epoksinin sıvı halde bulunan formundan yapılan ardından sertleştirilerek son hali verilen epoksi kolyelerin fiyatların modellere göre farklılaşmaktadır. 

 

Epoksi Tabak

Duvar süsü olarak duvar dekorasyonuna sahil edilen epoksi tabak modellerinin yapımında epoksiye ek olarak çini malzeme de kullanılmaktadır. Epoksi tabakların bazı çeşitlerinde şehre özel baskılı fotoğraflar yer alırken bazı modeller ise çini süslemeler ile zenginleştirilmektedir. 

Epoksi tabakların tasarımında Cunda Adası, Belek, Kemer, Ayvalık Efes Antik Kenti ve İzmir gibi turistik şehirlerin güzelliklerinden esinlenilmektedir. 15 cm, 18 cm, 25 cm ve 30 cm gibi farklı boyutlarda üretilen epoksi tabakları kendi evinizin dekorasyonunu şıklaştırmak için tercih edebilirsiniz. 

Hediyelik eşya niteliği de bulunan epoksi tabakları annenize, kayın validenize ya da arkadaşlarınıza hediye ederek onların ev stillerine ince bir dokunuş yapabilirsiniz. Göz alıcı tasarımlara sahip epoksi tabak fiyatları ürünlerde kullanılan malzemelere ve ürünlerin büyüklüklerine göre değişiklik göstermektedir. 

Epoksi Yüzük 

Epoksi malzemeden üretilen bir diğer hediyelik eşya olan epoksi yüzükler, özellikle kendine has bir tarza sahip kadınlara hitap edebilecek niteliktedir. Estetik görünümü ve benzersiz duruşu ile epoksi yüzük çeşitlerini sevgilinize, annenize veya kız kardeşinize hediye ederek onlara kendilerini özel hissettirebilirsiniz. Epoksi yüzükler hem stilinizin bir bütün şeklinde görünmesine yardımcı olur hem de rahat bir formda olduğundan dolayı uzun süreli olarak kullanılabilir. 

Epoksi yüzük fiyatları hakkında net bir şey söylemek zor olsa da epoksi yüzük modelleri arasından bütçenize ve tarzınıza uygun modeli kolaylıkla bulabilirsiniz. 

 

Epoksi Saat 

Gününüzü planlamanızı ve zamanı yönetmenizi sağlayan saatler aynı zamanda dekorasyonun da önemli bileşenlerinden biridir. Ev ve işyeri dekorasyonunun olmazsa olmaz parçalarından biri olan saatler çok çeşitli malzemelerden yapılabilmektedir. Epoksi malzemeden üretilen epoksi saatlerin dekorlanmasında dijital baskı tekniği tercih edilmektedir. Hediyelik olarak da alınabilen epoksi saatleri bir akrabanızın ya da arkadaşınızın evine giderken hediye olarak götürebilirsiniz. 

Ayrıca epoksi saatleri önemli günlerde iş arkadaşlarınıza alınabilecek bir hediye alternatifi olarak da değerlendirebilirsiniz. Kullanıldığı alanlara farklı bir hava katan epoksi saatlerin üretiminde ahşap veya diğer malzemelerden de faydalanılmaktadır. 

Şehir temalı olarak dizayn edilen epoksi saat modellerinin yanı sıra özgün dizaynlara sahip çeşitli saat modelleri de bulunmaktadır. Epoksi saat fiyatları epoksiden yapılan diğer ürünlere daha yüksek olabilmektedir. 

 

Polyester ve Epoksi Arasındaki Fark Nedir? 

Benzer alanlarda kullanılan polyester ve epoksinin arasındaki en büyük fark epoksinin yapıştırıcı özelliği bulunmasına rağmen polyesterin yapıştırıcı özelliğinin bulunmamasıdır. Ayrıca epoksinin çevresel etmenlere karşı yüksek dayanıklılık gücü bulunur ancak polyesterin çevresel faktörlere karşı direnci düşük düzeydedir. 

Güçlü termal uygulamalarda kullanılan epoksinin tersine polyester bu tarz işlemler sırasında genellikle kullanılmamaktadır. Ek olarak epoksi aşırı sıcaklık karşısında fazla büzülme göstermezken polyester yüksek sıcaklığa maruz kaldığında hemen büzülme gösterebilmektedir. 

Birbirlerine alternatif olarak kullanılabilen bu iki malzeme sağlık açısından zararlı olmasa da polyester epoksiye göre daha toksiktir. Ayrıca polyester reçine fiyatı epoksi reçineye göre daha pahalıdır. 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.