myros-popup.jpg (663 KB)
Süblimasyon Nedir?

Süblimasyon Nedir?

07 Eylül 2022

Süblimasyon nedir sorusunun cevabını vermeden önce süblimleşmenin ne olduğunu anlatmak gerekir. Süblimleşme için öncelikle elimizde katı bir maddenin olması gerekir. Söz konusu katı maddeye gerekli ısı verildiğinde normal şartlar altında sıvılaşmasını bekleriz. Fakat iş süblimleşme olayına geldiği zaman, sıvı faz aşaması atlanır ve katı madde direkt olarak gaz fazına geçiş yapar. Bu teknik kullanılarak bir baskı yapılmak istendiğinde ise karşımıza süblimasyon dijital baskı çıkmaktadır. Bu baskı tekniğinde kullanılacak süblimasyon boyası içerisinde bazı kimyasallar mikro parçalar halinde yer alır. Bu mikro parçalar bu tekniğin en ana unsurudur. Süblimasyon makinesi yardımıyla bu boyalar ve içerisindeki ana unsur parçacıkları makine içerisinden baskı yapılacak yüzeye geçerler. Bu yüzey ve boya arasında bir transfer kâğıdı mevcuttur. Bu transfer kâğıdı üzerine koyulan boyalar yüksek ısı altında baskıya maruz kalarak, mikro parçaların süblimleşme olayı ile gaz hale geçmesi sağlanır. Söz konusu alanda polyester kullanılmaz ise gaz fazında kullanılan boya havaya karışarak boşa gidebilir. Bu tarz bir sorun ile karşılaşmamak için süblimasyon sırasında polyester maddeler de kullanılmalıdır. Kısaca söz konusu işlem özetlenecek olursa süblimasyon işlemi ile baskı yapılacak yüzey arasındaki transfer kâğıdı boyayı gaz haline geçer geçmez kendi içerisinde hapsederek baskı işleminin gerçekleşmesini sağlamış olur. 

Süblimasyon Nasıl Yapılır?

Süblimasyon işleminin kimyasal bakımdan ilerleyişi tamamen bir maddenin hal değişim olayıdır. Herkesin ilkokuldan beri gördüğü süblimleşme olayı, bilimin ve teknolojinin ilerlemesiyle benzersiz eşyaların üretimi için baskı tekniği olarak kullanılmaktadır. Bu baskı ile üretilen eşyaların görselliği müthiştir çünkü kullanılan teknik renklerin son derece canlı olmasını sağlar. Süblimasyon tekniği ile yapılabilecek birbirinden farklı birçok ürün seçeneği bulunur. Bu ürünlere bazı örnekler aşağıda listelenmiştir.

    • Süblimasyon tişört

    • Süblimasyon bardak

    • Süblimasyon anahtarlık

    • Süblimasyon seramik kupa

    • Süblimasyon magnet

    • Süblimasyon rulo kâğıt

Süblimasyon Yapılan Malzemeler Nelerdir?

Süblimasyon işlemi hemen hemen her türlü yüzeye uygulanabilmek ile beraber, yapılacak yüzeyin ısıya dayanıklı olması çok daha verimli bir üretim sürecinin gerçekleşmesine yardımcı olur. Fakat bu bir zorunluluk teşkil etmez. Çünkü teknolojideki yenilikler bu baskı tekniğini de geliştirmiştir ve ısıya dayanıklı olmayan ürünler bile, üretim aşamasında korunabilmektedir. Süblimasyon ürünler çok çeşitli malzemeler üzerine basılabilir. Örneğin özellikle polyester içeren kumaşlar bu baskı tekniğinde oldukça verimli sonuçlar verir. Bunun dışında seramik ürünlerden süblimasyon kupa imalatı mümkündür. Metal içerikli ürünler için de bu baskı kullanılabilir. Özellikle metal içerikli ürünlerin her baskıyı kabul etmiyor oluşu göz önünde bulundurulduğunda süblimasyon baskının çok yararlı ve kullanılabilir olduğu gözler önüne serilmektedir. Plastik ürünler de sıcaktan korundukları taktirde bu baskı türünden yararlanılarak renklendirilebilir. Ayrıca bu yöntem ile saat, isimlik, anahtarlık, telefon kapağı, mause ped, t-shirt gibi ürünler üretilebilmektedir. 

Süblimasyon Yapabilmek İçin Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir?

Süblimasyon için gerekli temel malzemelere geçmeden önce, polyester ürünlerin makine yakınlarında bulunması ve transfer kağıdının kaliteli olması gerektiğini belirtmek gerekir. Süblimasyon kupa bardak gibi bir ürün üretileceğinde bu tamamen dijital bir ortamda tasarlanıp baskıya onay verilmesi ile üretilir. Süblimasyon yapabilen bir makine ve yazıcının da bu konuda olmazsa olmaz olduğunu rahatlıkla belirtebiliriz. Özel süblimasyon mürekkepleri (içlerinde mikro parçaları ile) ve özel transfer kâğıdı da gerekli malzemeler arasındadır. Baskı yapılabilmesi için de baskı press araçları gereklidir. Toparlamak gerekirse süblimasyon için gerekli malzemeler aşağıdaki gibi listelenebilir.

1. Bilgisayar ve Baskı Yazılımı

2. Süblimasyon Yazıcı

3. Süblimasyon Transfer Kâğıdı

4. Süblimasyon Mürekkebi

5. Baskı Presi

1. Bilgisayar ve Baskı Yazılımı

Günümüzde her türlü işlem bilgisayarlar üzerinden gerçekleştirilmektedir. Gerek iletişim gerek bilgi depolaması gerek basit bir yemek tarifine bakmak olsun her türlü işimizi bilgisayarlardan yürüttüğümüz bir dönemin içerisindeyiz. Özellikle korona döneminden sonra fabrikalarda da otomasyon ürünleri daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu da demek oluyor ki, elle kullanılan araçlardansa bilgisayardan komut verilen makineler daha revaçta. Ayrıca baskı yapılacak tasarımın belirlenmesi için de bilgisayar gereklidir. Eğer sevdiğiniz bir kişinin kendisini özel hissetmesini, sizin için ne kadar değerli olduğunu görmesini istiyorsanız muhtemelen ona bir özelleştirilebilir hediye vereceksiniz. Bu özelleştirilebilir hediyede onunla olan güzel bir anınız sırasında çekilmiş bir fotoğraf, o kişinin ismi ya da sevdiği bir sembolü alacağınız ürüne bastırmak isteyebilirsiniz. Süblimasyon hediyeler bu konuda kurtarıcınızdır ve bunların basılması için söz konusu işlem bilgisayarında baskı yazılımlarının hali hazırda kurulmuş olması gereklidir. 

2. Süblimasyon Yazıcı

Süblimasyon t-shirt toptan alınacaksa çok yüksek ihtimalle süblimasyon baskı uygulanacaktır. Ayrıca süblimasyon baskı ürünleri toptan alınacağından çok büyük indirim fırsatlarından yararlanmak mümkün. Bu baskının en olmazsa olmaz cihazlarından bir diğeri olan yazıcı, üretim işlemini oldukça kolay hale getirmektedir. 

3. Süblimasyon Transfer Kâğıdı

Süblimasyon transfer kâğıdı, süblimasyon özel mürekkebin içerisindeki kimyasal mikro parçaların tutulup doğru şekilde baskıya yerleştirilmesinde görev alırlar. Örneğin kupa bardak süblimasyon yönetimi ile üretilecekse çevresine bu kâğıt sarılır ve boyalar bu şekilde püskürtülür. Böylece renkler hem doğru alana yerleşir hem de oldukça kaliteli bir görünüm sağlanır.

4. Süblimasyon Mürekkebi

Bu mürekkepler normal mürekkeplerden çok farklıdır. Çünkü bu mürekkepler içerilerinde mikro parçacıklar ya da mikro kristaller adı verilen bazı parçaları içerir. Bu parçalar süblimleşme olayının esas oyuncularıdır. Eğer bu parçacıklar yoksa, yeterli sayıda değilse, fazlaysa olmaması gereken sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz. 

5. Baskı Presi

Baskı presi yüzey ve transfer kağıdının üstüne basılarak katı parçaların aniden gaza dönüşmesini sağlar. Çünkü normal şartlarda bir katıya ısı vermek onu önce sıvıya sonra gaza geçirecektir. Fakat uygun bir basınç sağlanırsa sıvı faza geçilmeden bu aşama atlanarak istenen sonuca ulaşılabilmesi mümkün olacaktır. Baskı presi de tam olarak bu sebeple kullanılır. Fakat doğru basıncı seçmek burada oldukça kritiktir. Ürüne göre bir baskı değeri girilmesi gerekir. 

Süblimasyon Baskının Faydaları Nelerdir?

Süblimasyon baskının her baskıda olduğu gibi bazı avantaj ve dezavantajları vardır. Öncelikle avantajlardan bahsedelim. İlk avantaj oldukça hızlı bir şekilde ürünün üretim sürecinin tamamlanmasıdır. Bu hız daha çok işlemin kendisinden ziyade sonrasında herhangi bir ek işleme tabii tutulmasının gerekli olmayışından kaynaklanır. Örneğin süblimasyon puzzle toptan almak istiyorsanız çok sayıda alacağınız bu küçük parçalı ürünün hızlı bir şekilde üretilmesi gerekir. Aksi taktirde her parçanın teker teker üretilmesini beklemek oldukça uzun sürecektir. Aynı şekilde süblimasyon kupa bardak toptan alınacaksa yine bu ürünlerin de mümkün olduğunca hızlı, kaliteli desenli olması gerekir. Ayrıca bardakların kirlendikten sonra sıcak su ile yıkandığı göz önünde bulundurulursa baskının kaliteli olmaması halinde, desenler kısa süre içerisinde deformasyona uğrayacak ve eski renklerini kaybedecektir. Ayrıca dökülmeler başlayacak ve kupanın pek bir anlamı kalmayacaktır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için süblimasyon baskı kullanılabilir. Toptan süblimasyon kupa alacak kişilerin aklına doğal olarak süblimasyon kupa bardak fiyatları nedir tarzı sorular gelecektir. Öncelikle belirtmek gerekir ki hangi ürünü alıyorsanız alın köklü bir yerden alıyorsanız toplu alımlarda indirim ile karşılaşırsınız. Çünkü bir tane ürünü üretmenin ürün başına maliyeti çok daha fazlayken çok sayıda ürün üretmenin ürün başına maliyeti azdır. Firma burada etik olmayan bir şekilde kâr amacı gütmeyecekse size büyük indirim fırsatları sunacaktır. Bu nedenle toptan alımlar daha ucuz olur. Fakat yine belirtmek gerekir ki süblimasyon baskılar özellikle de kullanılan özel mürekkepten dolayı çok daha maliyetlidir. Bu da başka bir baskı ile üretilen bir ürüne göre daha fazla fiyat isteneceği anlamına gelir. Yine de unutulmamalıdır ki bu baskılama tekniği en uzun süre kalabilen baskılardandır. Bu nedenle fazla ödediğiniz fiyata değer bir fiyat olacaktır ödeyeceğiniz tutar. 

Cama süblimasyon baskı daha çok dükkân, camii, müze gibi yerlerde dekoratif amaçlarla kullanılmaktadır. Bazı kişiler evlerinin tavanları için de bunları kullanıp bulut, güneş, yaprak, ağaç, gökyüzü, ay, yıldız temaları ile tavanlarını süsleyebilmektedir. Bu baskı uzun ömürlü olduğundan istediğiniz yerde uzun süre kalacak şekilde kullanma şansınız mevcuttur. Bunun dışında cam bardak, vazo gibi eşyaların süslemesi için de bu teknikten yararlanabilirsiniz. Son olarak özel kesim bir cam üzerine süblimasyon baskı yaparak özelleştirdiğiniz ürünün altına led döşerseniz güzel bir lamba elde edebilirsiniz. Bu lambanın üzerine basacağınız şeyleri şık ve anlamlı seçtiğiniz taktirde arkadaşlarınızın doğum günlerinde, ev hediyesi olarak ya da geçmiş olsun hediyesi olarak bu lambayı verebilirsiniz.

Gördüğünüz üzere süblimasyon baskının kullanım alanı için bir sınır yoktur. Öyle ki sayılan maddeler dışında tül ve kumaş üzerine de bu baskılar yapılabildiğinden kıyafetlerinizin üzerine yapacağınız baskılar uzun süre boyunca deforme olmayacak ve şıklığından bir şey kaybetmeyecektir. Fakat her konuda olduğu gibi bu konuda da insanların dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunur. Bunlardan ilki bu işlemleri yaptırmayı düşündüğünüz firmanın güvenilir olmasıdır. Eğer güvenilir bir firmayla bu işi yapmazsanız, süblimasyonun getireceği faydalardan yararlanmanız mümkün değildir. Hatta çok daha yüksek fiyatlar ödeyerek kalitesiz bir ürün elde edersiniz. Böyle bir sonuçla karşılaşmamak için Myros’un kendi sayfası üzerinde yer alan süblimasyon baskılı ürünlerden edinebilir, bazılarını da özelleştirebilirsiniz. Myros 80’den fazla ülkeye ürettiği ürünleri gönderen, uzun yıllardır işinin ehli personellerle çalışan bir firmadır. Avrupa’nın hediyelik eşya öncülerinde ilk sıralarda yer alan bu firma aynı zamanda bayi üyeliği yapmanız halinde size çok büyük indirim fırsatları sunacaktır. Bunun için kendi web sayfası üzerinden bayi formunu doldurmanız ardından bayi girişi yapmanız gerekmektedir. Bu şekilde toptan alışverişlerinizi büyük bir karla sürdürebilirsiniz. .



T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.