myros-popup.jpg (663 KB)
Şakayık Sabunu Nedir?

Şakayık Sabunu Nedir?

03 Şubat 2023

Şakayık sabunu, şekli ve kokusu güle benzeyen şakayık çiçeğinin katmerli yapraklarından elde edilen öz ve esansiyel yağlar ile  üretilen doğal bir sabun türüdür. Doğal sabunun içeriğinde bulunan şakayık özü, cilt üzerinde yarattığı yoğun nemlendirme, temizleme, yumuşatma ve rahatlatma özelliği sayesinde kozmetik sektöründe çok kullanılır. Ağrı kesici özelliği sayesinde birçok ilacın içeriğinde yer alan şakayık özü, tıp ve eczacılık alanında da kullanılmaktadır.

Şakayık özü sabunu için kullanılan soğanlı bir bitki olan şakayık çiçeği, Asya, Güney Avrupa ve Kuzey Amerika'ya özgü  bahçelerde ve kesme çiçekçilik işinde pembe, beyaz, krem ve sarı renklerde yetiştirilir. Katmerli yaprakları ve kokusu gül çiçeğine benzer ancak türlerinin hepsi aynı özelliği göstermez. Yunan mitolojisinde tanrıların hekimi olan ilaç tanrıçası Paieon’ dan adını alan şakayık çiçeğinin, literatürdeki Latince adı Paeonia’ dır. Çiçekçiliğin sessiz dilinde şakayık çiçeği, şefkat duygusunun sembolü olarak ifade edilir. Şifacılığın en eski malzemelerinden olan şakayık çiçeği faydaları için tıpta, ilaç ve kozmetik endüstrisinde yaygın olarak kullanılır. Anatomik olarak en büyük ve geniş alana sahip organımız cilt yapımızı oluşturan derimizdir. Tüm iskelet, kas ve sinir sistemini koruyan ve kaplayan bu organımızın sağlığının dengeli olması her açıdan çok önemlidir. Bu nedenle iç organlarımız için yediklerimize ne kadar çok dikkat ediyorsak, cildimizi beslemek ve temizlemek için de bir  o kadar özen göstermeliyiz. Bu nedenle cilt bakımı ve temizliği için cildin yapısını bozmayan doğal sabun ürünleri en sağlıklı yöntemdir. Çok çeşitleri bulunan doğal sabunlardan biri olan şakayık özü sabunu, kışın soğuk ve kuru havalarda, yazın güneşte fazla kaldığınızda cildi nemlendirmek için etkili bir temizlik ürünüdür. Vücudunuzdaki tüm cilt yüzeyleri için temizlik, hijyen, bakım ve tedaviye destek amaçlı kullanılabilir. Ciltteki nem oranını dengeleyen, el, yüz ve vücudunuzdaki hassasiyeti rahatlatan, yumuşak, parlak ve pürüzsüz bir görünüm veren şakayık banyo sabunu, şakayık duş sabunu, şakayık katı sabun ve şakayık özü sabun almak istiyorsanız tam aradığınız adrestesiniz. Türkiye’nin en büyük hediyelik sabun üretici ve toptan hediyelik eşya satış firması Myros’ un kullanıcı dostu online sistemleri üzerinden, tamamen doğal ve kaliteli ipli banyo sabunu çeşitlerinden güvenle sipariş verebilirsiniz.  

Şakayık özü sabunu özellikleri nelerdir, şakayık sabunu ne işe yarar, şakayık sabunu faydaları nelerdir diye merak ediyorsanız, gelin mitolojinin şifacı ve şefkatli hoş kokulu çiçeği ile üretilen ürün ile ilgili detayları birlikte inceleyelim.

Şakayık Sabununun Özellikleri Nedir?   

Estetik bir görünüme ve hoş kokulara sahip şakayık çiçeği hem görüntüsü hem de kokusu ile herkesi etkileyen bir çiçek türüdür. Aynı zamanda faydalı bileşenler yönünden de oldukça zengin bir içeriğe sahip şakayık çiçeğinin her türünün kendine özgü özellikleri vardır. Şakayık yağları ve özlerinin içinde bulunan bu faydalı bileşenler, cilt bakımında önemli bir role sahiptir. Katmerli veya yarı katmerli olan, genellikle pembe, kırmızı ve beyaz renkli çiçek yapraklarından elde edilerek yapılan şakayık özü sabunu özellikleri aşağıda listelenmiştir:

  • Şakayık sabunu ürününün ham maddesi bitkinin özünden elde edilen şakayık özüdür.

  • Şakayık sabunu, şakayık duş sabunu, şakayık banyo sabunu formlarında şakayık katı sabun olarak  100 mm eninde, 75 mm boyunda, 25 mm yüksekliğinde ve 150 gr ağırlığında üretilir.

  • Güzelliği ve katmanlı yaprakları sayesindeki dolgun görüntüsü olan şakayık çiçeğindeki en faydalı bileşenlerden biri, yapısında bol miktarda bulunan C vitaminidir. C vitaminleri yağ dengesini koruyarak cildi besler ve nemlendirir.

  • Şakayık sabunu içeriğinde bununla birlikte, genellikle bitkiler tarafından üretilen ve mantarlara, bakterilere, virüs ve enfeksiyonlara direnç göstermeye yardımcı olan kimyasal antioksidan bileşikler bulunur. Bu bileşikler toksik ve zehirli maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.

  • Şakayık özü sabunu içeriğinde, yüz temizlerken tonik etkisi yaratan cildi temizleme ve arındırma özelliği bulunur. Serbest radikal zararlılardan korur ve cilt yüzeyindeki bağışıklık sistemini güçlendirir.

  • Şakayık sabunu, nemlendirici serum etkisi yaparak cildi yumuşatır ve parlaklık verir.

  • Şakayık özü sabunu, içeriğindeki fitokimyasal bileşikler sayesinde cildi korur. Rüzgar, hava kirliliği gibi çevresel ve dış etkenleri perdeler, güneş hasarını önler ve yüzeysel kurumayı onarır.

Şakayık Sabunu Ne İşe Yarar?

Tüm doğal sabunlarda olduğu gibi şakayık sabunu da ciltteki yağlanmayı, sivilceleri, sarkmaları ve kırışıklıkları gidermek için çok faydalı etkileri olan bir üründür. Birçok kimyasal bileşenler içeren zararlı ürünlerin yerine, doğal bitki özlerinden üretilen ve ciltteki problemlere uygun bir sabun tercih etmek en sağlıklı cilt bakımı yöntemidir. Cildinizde kuruluk, hassasiyet, matlık hissediyorsanız, düzenli kullandığınız şakayık özü sabunu yumuşatıcı etkisi ile cildin yağ dengesini koruyarak nemlendirmeye yardımcı olur. Mis gibi kokusu ile elinizde, yüzünüzde, vücudunuzda hissedeceğiniz parfüm etkisi de kendinizi tazelenmiş ve zinde hissetmenizi sağlar. Sadece ellerinizi yıkarken bile hissedeceğiniz bu etkiler en belirgin faydasıdır. Şakayık sabunu ek olarak cilt bağışıklığını arttırır ve cildinizin sağlıklı ve formda kalmasını sağlar. Yağlanmayı önleyerek temiz ve nemli bir cilde kavuşmanızı sağlar. Bu sayede yaşlanma belirtileri olan kırışıklık ve cilt lekelerinin oluşmasını yavaşlatır. Özellikle kuru havalarda, kış rüzgarına veya yaz güneşine maruz kalan cildin hassasiyetinin yoğun olduğu zamanlarda kullandığınız şakayık sabunu, cildi hem temizleyerek arındırır hem de rahatlatarak yumuşak, nemli, canlı ve pürüzsüz görünmesini sağlar.

Şakayık Sabununun Faydaları Nedir?

Şakayık sabunu kullananlar için temizlikte kullanılan sabun ürünlerinin içeriği çok önemlidir. Onlar için doğal sabunlar, cildin nem dengesini koruma özelliği önde gelir. Cildinizin PH dengesi ile uyumlu elinizin, yüzünüzün ve tüm vücudunuzun cilt sağlığını için en etkili doğal ürünlerden biri olan şakayık sabunu faydaları aşağıda listelenmiştir:

  • Şakayık sabunu yumuşatıcı ve nemlendirici özelliklidir. İçeriğindeki bileşenler ve vitaminler sayesinde cilt hücrelerini uyararak cildi nemlendirir, yumuşatır, besler ve cilt bariyerinin direncini arttırır.

  • Şakayık sabunu ürününü temizlik seansları için her kullandığınızda, cilt bariyerine zarar vermeden, cildinizi kurutmadan ve tahriş etmeden temizler ve kirlerden arındırır.

  • C vitamini içeren şakayık özü ile zenginleştirilmiş şakayık sabunu çevresel ve biyolojik etkenlerden kaynaklanan koyu leke görünümleri ve cilt rengindeki ton eşitsizliği gibi problemlerin azalmasına yardımcı olarak ışıltılı, canlı ve aydınlık bir görünüm sağlar. Ciltteki pigment eksikliklerini dengeleyerek cilt renginin sağlıklı ve dengeli bir görünüme ulaşmasını sağlar.

  • Şakayık sabunu ciltteki lezyonlarda ve tahriş durumlarında rahatlatıcı, ferahlatıcı ve yatıştırıcı bir etki yaratır. Bu özelliği sayesinde, cilt hücrelerini sakinleştirerek zarar görmüş dokuların onarılmasına yardımcı olur.

  • Şakayık sabunu  temizlik sırasında yarattığı ortaya çıkan  büyüleyici şakayık çiçeği kokusunun parfüm etkisi ile ruhunuzda aromaterapi seanslarını aratmayan bir rahatlama sağlar.

  • Şakayık sabunu içeriğindeki yüksek oranda bulunan su ve mineraller ilerlemiş yaşlardaki ciltlerde yıpranma etkisini azaltarak ince çizgi ve kırışıklık görünümlerinin oluşmasını yavaşlatır. Cildin genç, taze, sağlıklı görünmesine yardımcı olur. 

  • Şakayık sabunu özellikle yağlı ciltlerde sıklıkla rastlanan ve yağlanmadan meydana gelen parlamaları dengeler. Gözenekleri tıkayarak sivilce ve siyah nokta oluşturan kirlerden cildi arındırarak bu tip cilt problemlerinin oluşmasına engel olur.

  • Şakayık sabunu kuru ciltlerde ise, cildi nemlendirmeye yardımcı olur. Nemin muhafaza edilmesine yardım ederek pul pul görüntüyü ortadan kaldırır. Cildin yumuşak, pürüzsüz ve sağlıklı görünmesini sağlar.

  • Şakayık sabunu antioksidan ve antibakteriyel etkisi sayesinde cilt üzerinde bakteri üremesini engeller.

  • Şakayık sabunu saç üzerinde kullanıldığında, içeriğindeki tüm mineral, vitamin su ve antioksidanlar sayesinde saç derisi nemlendirir, dengeler ve güçlendirir. Bu sayede saç köklerini sağlıklı dengeli dirençli olur.

  • Şakayık sabunu cildi yazın sıcak havanın kışın soğuk havanın yarattığı iklimsel ve çevresel dış etkenlere karşı korur.

  • Şakayık sabunu içindeki amino asit, vitamin ve mineraller yeni hücre oluşumuna destek verir.

  • Banyo sırasında kullandığınız şakayık banyo sabunu tüm vücuttaki kan akışının dengelenmesine yardımcı olur. Hedeflenen pürüzsüz ve canlı cilt görünümüne kavuşmanızı sağlar.

  • Şakayık sabunu yüz, göz ve boyun çevresinde kullanıldığında vitamin dopingi yapar. Ayrıca şakayık sabunu içerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde cildinizi zararlı UV ışınlarından korur.

Şakayık Sabununun Yan Etkileri Var mıdır?    

Topikal olarak saç, cilt ve vücut üzerine uygulanılarak kullanılan şakayık sabunu ürünlerinin doğru şekilde kullanıldığı takdirde bilinen bir yan etkisi yoktur. Her ne kadar anatomik olarak aynı biyolojik sınıfa dahil olsa, her insan farklı cilt tiplerine sahiptir. Aynı aile içinde bile farklı cilt tiplerine sahip bireyler vardır. Bu nedenle hassas ve duyarlı bir cilt yapınız varsa, standart ürünlere başkalarından farklı tepkiler veren bir biyolojik yapınız varsa kullanmadan önce dikkatlice araştırılmalıdır. Ayrıca kokulara ve bitkisellere alerjik tepki gösteren bireylerde, hamileler, çocuklar ve yaşlılar gibi hassasiyet gösterilmesi gereken kişilerde  kullanımına çok dikkat etmeli ve gerekirse bir uzmana danışılmalıdır.

Şakayık Sabunu Nasıl Kullanılır?         

Doğa ve cilt dostu doğal şakayık sabunu ürünlerinin kullanımı çok basittir. Özellikle kuru veya hassas ciltler için çok ideal bir üründür. Ancak her cilt tipi için de kullanılabilir. El, yüz, saç ve tüm vücudunuzdaki bölgelerin temizliğinde günlük temizlik ve bakım için kullanılabilir. Şakayık esanslı sabun ürününü kullanmaya başlamadan önce, uygulamak istediğiniz bölgedeki cilt yüzeyini ıslatıp sabunu ıslak yüzeyde köpürtün. Bastırmadan yumuşak ve hafif dairesel hareketlerle masaj yaparak nazikçe cilde uygulayın. Beş dakika bekledikten sonra cildi bol su ile durulayın. Uygulama sırasında çok bastırmadan ve ovalamadan masaj yapmak çok önemlidir. Güne başlarken makyaj öncesinde ve gün sonu makyaj temizliği sonrasındaki yüz için etkili bir temizleme ve bakım ürünü olarak kullanılır. Saç ve tüm vücut için banyo ve duşlarda aynı şekilde uygulayarak kullanılır. Şakayık özü sabunu köpürterek saç cildinize masaj yaptıktan sonra bol su ile köpüklerin tamamı akana kadar durulayın. Saç derinizin rahatladığını hem de saçlarınızın yumuşadığını hemen fark edeceksiniz. Antibakteriyel özelliği sayesinde saç cildini sağlıklı hale getirerek kepek sorunlarına ve saç dökülmelerine engel olur. Duş ve banyo sırasında kullanılan şakayık duş sabunu ve şakayık banyo sabunu hem kokusu hem de bileşenlerindeki özellikleri ile canlandırıcı, rahatlatıcı, yumuşatıcı ve nemlendirici etki sağlar.    

Şakayık Sabunu Haftada Kaç Gün Kullanılmalıdır?      

Şakayık sabunu cildin doğal pH dengesini koruyarak cildi temizler ve nemlendirir. Uygulaması çok basit olan şakayık özü sabunu yıkama ve temizlik işlemi yaparken yüz, el, ayaklar, bacaklar ve tüm vücut için her gün kullanabilirsiniz. Cilt sorunları için şakayık sabunu köpüklü masaj uygulamasını, haftada en az iki ile üç gün olarak düzenli kür olarak yapmalısınız. Saç sorunları için, saç yıkama periyotları iki günde bir maske yapabilecek şekilde ayarlamalısınız. Saç, yüz ve vücut için etkili bir sonuç elde etmek istiyorsanız, belirlenen yöntem ve aralıklarla yapılan masajlı köpük maskesini aksatmadan düzenli olarak uygulamaya dikkat etmelisiniz. Özellikle bakım ve nemlendirme gereken cilt yüzeylerinde daha sık kullanabilirsiniz. Eğer bir saç ve cilt sorununuz varsa topikal uygulamadan önce doktorunuza veya bir uzmana danışmalısınız. 

Şakayık Sabunu Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

Cilt sağlığınızı korumak adına temizlik ve bakım için en olumlu sonuçlar yaratan doğal şakayık sabunu ürünlerini kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıda belirtilmiştir:

  • Çevresel ve biyolojik koşullar nedeni ile günümüzde alerji sorunu oldukça yaygın bir hale gelmiştir. Bu nedenle biyolojik olarak alerjiye yatkın bir bünyeniz varsa kokusu ve bitki özlü yapısı nedeni ile şakayık sabunu kullanırken dikkat etmelisiniz. Yüzeysel uygulamalarda beklenmedik bir etki gördüğünüzde kullanmayı hemen bırakmalı ve bir doktora danışmalısınız.

  • Şakayık sabunu, cildinizi yıkamak için kullanırken eldiven, sünger, kabak lifi veya bez lifle ovalamayı tercih edebilirsiniz. Bu tür uygulamalarda ciltte tahriş ve hassasiyet oluşturmaması için masaj hareketlerini yaparken çok bastırmamaya özen göstermelisiniz. Özellikle problemli bölgelerde daha dikkatli olmalısınız.

  • Yıkama sonrası etkileri cilt tipine ve durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle işlemlerin günlük ve haftalık tekrarlarını uygulamanın etkilerine göre belirleyebilirsiniz.

  • Eğer tedavi gördüğünüz cilt hastalığı nedeniyle cilt yüzeyine uyguladığınız krem veya merhemler varsa, şakayık sabunu  uygulama şekli ve önceliği için, başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Kimler Şakayık Sabunu Kullanabilir?  

Cilt için nemlendirici ve dengeleyici bir ürün olan şakayık sabunu doğal bir üründür. Ancak her doğal ürünü herkes kullanamayabilir. Genellikle tüm ürünlerde olduğu gibi özellikle alerjik yapılı kişiler, hamileler, yaşlılar ve bebeklerde kullanırken dikkat edilmeli ve gerekirse bir uzmana danışılmalıdır. Bunun dışında günlük temizlik ve bakım kullanımı için herkes şakayık sabunu ürününü rahatlıkla kullanabilir.  Her yaş grubundan her birey saç, yüz, vücut ve el temizliğinde kullanılabilir. Ergenlikteki  akne, siyah nokta ve sivilce sorunu yaşayan, hormonları ile başı dertte olan gençler ve bakteriyel temizlik ihtiyacı olan dezenfekte edilmesi gereken ciltler için idealdir. Kokusu ile de baş döndürücü bir etki yaratır.  Ciltte yağlanma veya kuruma yaşayan, göz, boyun ve yüzde kırışık ve lekelerle, saç dökülmesi veya kepekle mücadele eden yetişkinler ve özellikle cilt kuruluğu olan herkes için en çok tavsiye edilen ürünlerdendir.  Bu sabunu kullanmak cildinizi sağlıklı ve parlak hale getirecektir.

Şakayık Sabunu Nasıl Yapılır?

Şakayık sabunu, Myros’ un geleneksel doğal sabun reçeteleri ile kaliteli temel organik malzemeler kullanılarak büyük bir titizlikle üretilir. Özellikle ilkbaharda, nisandan hazirana ayına kadar yetişkin hale gelen, hem görüntü hem de kokusuyla cezbeden şakayık çiçeğinin kırmızı, pembe, beyaz ve lila rengi olgunlaşmış büyük taç yaprakları toplanır. Isıl işlem kullanılmadan yapılan ekstraksiyon (özütleme) işlemi sonrasında da ortaya şakayık bitkisinden elde edilen, uçucu yağlar ve diğer doğal bileşenler açısından zengin, hoş kokulu bir sıvı çıkar. Elde edilen şakayık özü ve esansı reçetede belirtilen miktarda organik yağ, kül suyu çözeltisi eklenerek malzemeler kaynatılır. Sabun hamuru, kalıp içine dökülür ve kurutulur. Kuruduktan sonra sabun, kesilerek mühürlenir. Hiçbir kimyasal malzeme bulunmayan doğal şakayık özü sabunu ve şakayık esanslı sabun kalıpları şık, kaliteli ve dayanıklı ambalajlarla hazırlanarak satışa sunulur.   

Şakayık Sabunu Nereden Alınır?         

Hoş kokusu ve canlandırıcı etkisi ile bir aromaterapi seansı gibi yapacağınız temizlik ve bakım için şakayık özü sabunu tercih ediyorsanız, çeşitli markaların doğal sabun ürünlerini satan reçetesini bildiğiniz mağazalar, marketler veya aktarlardan doğal sabunların her çeşidini satın alabilirsiniz. Ancak, parlak ve pürüzsüz görünüm sağlayan, cildinizi nemlendirerek dengeleyen, denediğinizde ürünlerine bağımlı olacağınız en doğru adres Myros’ tur. Türkiye’nin en büyük hediyelik sabun üretici ve toptan satış firması Myros’ un, kaliteli ve güvenilir şakayık sabunu çeşitlerinden bir kez denedikten sonra vazgeçemeyeceksiniz. Tüm şakayık sabunu ürün siparişleri için, güçlü üretim, özenli paketleme, güvenilir lojistik hizmetleri ile Myros’ un yüksek kaliteli zengin tasarımlardan oluşan ürün çeşidinden yararlanabilirsiniz. Kataloglardaki tamamen doğal ve kaliteli işçilik ile üretilen, hazır ürünlerden karma veya tekli olarak alabilirsiniz. Spa, güzellik, bakım ve terapi merkezleri, kaplıcalar, ılıcalar, termal tesisler, oteller, turistik tesisler ve restoranlara toptan satın alma işlemi de yapabilirsiniz. Tüm kurumsal alışverişlerde, toplu siparişlerdeki avantajlı fiyatlar ve kampanyalardan yararlanmak için, Myros’ un kullanıcı dostu web sitesi üzerinden bayi başvurusu yaparak üye olduktan sonra  toptan ürün alımı yapabilirsiniz.

Şakayık Sabuna Benzer Diğer Sabun Çeşitleri Nedir? 

Günlük temizliğinizi yaparken aynı zamanda cildinizi nemlendirerek dengeleyen, parlak ve pürüzsüz bir görüntü veren, hoş kokusu ve olağanüstü etkileri ile şakayık sabunu ürününe benzeyen diğer sabun çeşitleri aşağıda listelenmiştir:

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.