myros-popup.jpg (663 KB)
Mardin'den Alınabilecek Hediyelik Eşyalar Nelerdir?

Mardin'den Alınabilecek Hediyelik Eşyalar Nelerdir?

25 Ekim 2022

Ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan ve üç bin yıllık geçmişi barındırdığı topraklarında, uygarlık tarihini derinden etkileyen en önemli kültürel hazinelerimize sahip olan efsaneler şehri Mardin, Anadolu’ ya yapılan gezi ve turların en etkileyici duraklarından biridir. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası kabul edilerek koruma altına alınan tarihi Dara Mezopotamya Harabeleri yanında Mardin kalesi, hanları, kervansarayları, camileri, türbeleri, kiliseleri, manastırı ve benzeri dini eserleri ile ünlü Mardin ilimiz, iç ve dış turizmde çok önemli bir yere sahiptir.  Özellikle, en kalabalık ilçesi olan Midyat ile öne çıkan Mardin’in, neyi meşhur hediyelik ne alınır ve Mardin Midyat hediyelik eşyalar nelerdir diye merak ediyorsanız kentin önemli özelliklerine daha yakından birlikte göz atalım.

“İpek Yolu” olarak bilinen, doğu ile batı arasında ticaretin gelişmesinin yanında birçok fikrin, inancın, kültürün yayılmasını sağlayan, dünyaca ünlü ticaret yolunun en gözde duraklarından biri olan Mardin, farklı kültürlerde, farklı din ve mezhebe sahip toplulukların buluştuğu, kozmopolit sosyal yapısı nedeni ile "diller ve dinler şehri" olarak anılır. Günümüzde kullanılan adının kelime kökünün  "Kaleler" anlamına gelen Merdin olduğu düşünülmektedir. Mardin halkının kültürel yapısını en çok etkileyen etnik grup, Mezopotamyalı Sami kökenli Süryanilerdir. İngilizce ’de Asurlular ile aynı anlama gelen “Assyrians” olarak isimlendirilen ve “Asurlu”, “Keldani” olarak da bilinen Süryanilerin,  Sümerlere benzeyen bir medeniyetin izlerini taşıyan halkı, tarihlerini dünyanın en eski medeniyetlerinden biri olarak görülen Asur İmparatorluğu'na dayandırır. Kentin bütününe hakim olan masalsı tarihi ruhu özellikle Dara Mezopotamya Harabaleri’ nde daha yoğun bir hal alır. Mardin hediyelik eşyalarının hemen hepsinin desen ve dokularında, bu tarihi harabelerin şehre bahşettiği mistik tarihi dokusunun mutlaka bulunduğunu görürsünüz.  

Antik zamanlardan günümüze kadar, çok çeşitli ve köklü kültürel etkilerin baskın olduğu şehirde, doğal olarak Mardin hediyelik eşya ürünleri de zengin çeşide ve içeriğe sahiptir. Geleneksel ve tarihi alış veriş mekânlarını sevenler Kayseriye Çarşısı, Tellallar Çarşısı, Ayakkabıcılar Çarşısı, Gümüşçüler ve Bakırcılar Çarşısı gibi bedestenleri gezerken şehrin masalsı atmosferinden büyülenirler. Buralardan alınan  el emeği ve göz nuru ile hazırlanan, geleneksel telkâri gümüş işleme ürünleri, bakır ürünleri, sabunlar, takunyalar gibi yöresel eşyalar kentin neredeyse sembolü olmuştur. Yerel lezzetlere meraklı olanların tadına bakınca almadan dönemeyeceği Süryani Şarabı,  badem şekeri, cevizli sucuk, peksimet, dağlı leblebi, dibek kahvesi gibi "Mardin'e özgü hediyelikler" kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz yöresel ürünlerin en etkileyici olanlarıdır. Ayrıca, bölgedeki en büyük modern alışveriş merkezlerinden biri olan ve Artuklu ilçesinde bulunan Mardian Mall da ve pek çok hediyelik eşya dükkanında Myros hediyelik eşyalarını bulabilirsiniz.

Mardin’e özgü hediyelikler almak istediğinizde Mardin’in neyi meşhur hediyelik ne alınır diye düşünmeyin.  Aile, arkadaş ve dostlarınız için hediye almak istiyorsanız, Myros ‘un kaliteli ve şık Mardin ürün çeşitlerinden, kataloglardaki hazır türlerinden karma veya tekli ürün alabilirsiniz. Tüm kurumsal siparişleriniz için çoklu adette toptan hediyelik ürün siparişi vermek isterseniz, avantajlı fiyatlar ve kampanyalardan yararlanmak için, bayi üyeliği yaparak toptan alışveriş yapabilirsiniz.

1. Mardin Temalı Magnet      

Mardin hediyelik eşya ürünleri arasında en pratik ürünlerden olan Mardin temalı magnet çeşitleri, ahşap üzerine dijital baskı ile dekorlama yapılarak üretilir. Gezinizden kendinize, ailenize, magnet koleksiyoneri dost ve arkadaşlarınıza hediye olarak alabileceğiniz, Mardin temalı magnet ürünlerinin boyutları, 3 cm ile 15 cm arasındadır. Mardin’in masalsı güzelliğini ve anılarınızı dekoratif olarak dolap kapaklarında sergileyebileceğiniz kaliteli ve şık Mardin temalı magnet çeşitlerini, Myros ‘un kataloglarındaki hazır ürünlerinden karma veya tekli olarak alabilirsiniz. 

2. Gümüş İşleme Ürünleri      

Mardin Midyat hediyelik eşyalar arasındaki en şık, kaliteli ve etkileyici ürünler telkâri olarak adlandırılan el işlemeciliği ile hazırlanan gümüş eşyalardır. Tarihi milattan önce üç binli yıllara dayanan ve Anadolu’nun en etkileyici el sanatlarından biri olan telkâri, gümüşün eritilip ince teller haline getirildikten sonra kaynak ve örme işlemleri ile tasarımın üretildiği sanatsal bir çalışmadır. Telkari ürünlerde gümüş teller şekillendirilerek kaynak yapılır. Sonrasında ortaya çıkan tasarım parlatılarak kadınlar için kolye, yüzük, bilezik, küpe gibi takı ürünleri şeklinde vitrinlerde satışa sunulur. Ayrıca, erkekler için rozet, kalemlik, isimlik gibi aksesuar ve anı eşyaları olarak hazırlanır. Özellikle Midyat’ta yaygın olarak üretilen telkari gümüş işleme ürünleri, Mardin denince ilk akla gelen, yöreye özgü en değerli hediyelik eşya türleridir.

3. Bakır Ürünleri         

Antik çağlarda bakır, eritildikten sonra en küçük yemek tabağından en büyük kazanların yapımına kadar mutfak eşyası türünde kap kacak yapımında kullanılırdı. Mutfak eşyalarının, yemek pişirme ürünlerinin ve yemek takımlarının neredeyse tümünün bakırdan oluştuğu Mardin halkının ev hayatında, bakır ürünlerin çok önemli bir yeri vardır. Yeme, içme ve depolama amacı ile tencere, tava, sahan, tabak gibi ev ürünleri için kullanılan bakır, günümüzde bu ürünlerin yanında hediyelik eşya yapımında da kullanılmaktadır. Tamamen el emeği ile üretilen ve her biri sanatsal işçilikle hazırlanan bakır ürünleri, Mardin hediyelik eşya ürünleri arasında en etkileyici seçeneklerdendir. Günümüzde yeniden popüler olmaya başlayan mutfakları süsleyen ve ev dekorasyonunda da sıklıkla kullanılan bakır eşyalar dayanıklılıkları, kendine has göz alıcı renkleri ve etkileyici görünümleri, hem fonksiyonel hem de şık olmaları nedeniyle tüm sevdiklerinize rahatlıkla hediye alabileceğiniz ürünlerdir.  Özellikle bakır hazneli kahve fincan setleri, bakır şekerlikler, bakır şahmeran işlemeli tepsiler, bakır cezveler, bakır ayran kâseleri, bakır bakraçlar, bakır sabunluklar, bakır güğümler, bakır çaydanlık ve demlikler olarak alabileceğiniz ürünler,başta Kazancılar Çarşısı adıyla da bilinen Mardin Bakırcılar Çarşısı içindeki binlerce çeşidi olmak üzere, şehrin her köşesinde rahatlıkla satın alabileceğiniz ürünlerdir. Birçok çeşidine rastlayacağınız Mardin hediyelik bakır ürünleri, özellikle aile üyelerinizin, bakır eşya meraklısı dost ve arkadaşlarınızın beğenisini kazanacak seçkin Mardin hediye türlerinden biridir. 

4. Sabun         

Mardin ilimizde özel yetiştirilen türlerinden elde edilen bitkisel yağlar ve hayvansal sütlerle üretilen, iki yüzü aşkın doğal sabun çeşidi bulunur. Eşek sütü, bıttım sabunu, kükürt sabunu, katran, menengiç sabunu gibi çok bilinen çeşitlerin olduğu doğal sabun ürünleri, saç ve cilt bakımı için kimyasal kozmetikler yerine en çok tercih edilenler arasında yer alır. Yurt içinden ve yurt dışından oldukça rağbet gören doğal sabun çeşitleri, hijyen ve temizliğin yanında saça ve cilde iyi gelen özelliklere de sahiptir. Saç dökülmesi, kepek sorunları, hücre yenilenmesi, kırışıklık giderme, egzama, mantar gibi saç ve cilt sorunlarının iyileşmesine yardımcı olurlar. Saçları besleyip, yumuşatan, saç beyazlamasını önleyen ve deri döküntülerine iyi gelen temizlik, bakım ve güzellik için en iyi yardımcılardan olan doğal sabun türlerini özellikle anneye, sevgiliye, kız arkadaşa ve sabun meraklısı dostlara çarşılardaki aktarlar ve semt pazarlarından alabilirsiniz. En güzel hediye seçeneklerinden biri olan Mardin hediyelik doğal sabun türlerini, Myros’ un kullanıcı dostu online alışveriş sitesinden, kaliteli ve orjinal sabun çeşitlerinin olduğu kataloglardaki hazır ürünler arasından, tekli veya karma şekilde seçerek, güvenle sipariş verebilirsiniz. 

5. Takunya    

Kullanıldığı bölgenin yerel ve kültürel özelliklerine göre değişkenlik gösteren takunyalar, kısmen veya tamamen tahtadan yapılmış folklorik bir ayakkabı türüdür. Günümüzde kullanılan terlik ve sandalet, hatta kadınların kullandığı yüksek ökçeli, topuklu ayakkabı çeşitlerinin atası olan takunya, Mardin ilimizde el işçiliği ile kaliteli kavak ve gürgen ağacından elde edilen tahtalarla üretilen yöresel ürünlerden biridir. Bahçede, terasta, banyoda, hamamda, ibadethanelerde pratik ve kullanışlı olmaları sayesinde hala yaygın olarak tercih edilen takunya ürünleri, Mardin hediyelik eşya ürünleri arasında en ilgi çekici olan çeşitlerdendir. Kullanıma yönelik olanların yanında, gümüş telkâri işlemeciliği ile tasarlanmış dekoratif amaçla kullanılan türleri de bulunmaktadır. Oryantal, otantik hediyelerden hoşlanan tüm dost, akraba ve arkadaşlarınıza Mardin hediye ürünü olarak  alabileceğiniz takunya modellerini, bedestenler ve tarihi çarşılardan satın alabilirsiniz. 

6. Süryani Şarabı        

Dünyanın en eski içecek türlerinden olan şarabın, bilinen en eski üretimi Mezopotamya Bölgesinde yapılmıştır.  Şarabın tadı elde edildiği üzümün yetiştiği iklim ve coğrafi koşullara göre farklılaşır. Mardin ilimizin de sınırları içinde bulunduğu ve tarihte Mezopotamya bölgesi olarak anılan, Fırat Dicle nehri arasındaki verimli ovalarda yetişen üzümler, yoğun güneşe maruz kaldığı için şeker oranı yüksek olmaktadır. Bu yüksek şeker oranı bulunan üzümlerden elde edilen ve tarihi Süryani şarabı olarak bilinen şarabı, diğer tüm şarap türlerinden ayıran bir tat vermektedir. Sekiz farklı çeşidi bulunan ve tamamen katkısız organik mahsulden üretilen Süryani Şarabının kırmızı, beyaz ve rose çeşitleri bulunur. Süryani aileler evlerinde de butik olarak üretmektedirler. Diğer şarap türlerinden farklı olarak Süryani şarabının kırmızı şarap türünün rengi yıllandıkça açılır, beyaz şarap türünün rengi ise koyulaşarak daha sarı olur ve bal rengine döner. Özellikle, Midyat bölgesinde en lezzetlilerini bulabileceğiniz, balık, tavuk mangal ve ızgara çeşitleri, salata ve makarna türleri yanında tercih edilen Süryani şarabı, şarap sever aile üyeleri ve dostlarınız için alabileceğiniz en güzel hediyelerden biridir. 

Mardin'de Hediyelik Eşya Satan Yerler Nelerdir?       

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Mardin ilinin sınırlarında tarihi ve kültürel bir geziye katıldıysanız, başınızı çevirdiğiniz her köşede binlerce yıldır var olan bir atmosfere tanıklık edersiniz. Gece boyunca ışıldayan şehirde Binbir Gece Masallarından Şehrazad ile Pers hükümdarı Şehriyar veya denizci Sinbad ile karşılaşacakmış gibi hissedersiniz. Gündüzleri ise tarihi Gümüşçüler ve Bakırcılar Çarşısı, Ayakkabıcılar Çarşısı, Kayseriye Çarşısı, Tellallar Çarşısı ya da Revaklı Çarşı’ da ve bedestenlerde Mardin’ den hediyelik ne alınır konusunda şaşkına dönebilirsiniz. Midyat ilçesindeki caddelerde sıralanan dükkânlar, semt pazarlarında Mardin’e özgü hediyelikler,   Artuklu ilçesindeki Mardian Mall içinde ise aradığınız her çeşitli Myros ürünlerini bulabilirsiniz. Gezi sırasında kendinize ve evinize aldığınız ürünlerden bavullarınızda yer kalmadığında, arkadaşlara ve dostlara Mardin hediyelik ürünlerinden alamadım diye üzülmeyin. Myros’ un kullanıcı dostu online alışveriş sitesinden, kaliteli ve orjinal Mardin’e özgü hediyelikler arasından tekli veya karma şekilde seçerek, güvenle satın alarak sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. 

Mardin Temalı Hediyelik Eşyalar Toptan Nasıl Satın Alınır?   

Her yıl farklı bir tema belirleyerek düzenlenen, modern sanattan açık hava müzelerine kadar, kültür ve sanatın her dalına dokunan Mardin Bienali  ve etkinlikleri, Mardin’in tarihi dokusu ile sanatı harmanlayarak ziyaretçilerine sunar. Bu nedenle her yıl, gerek Mardin Bienali, gerek diğer kültürel etkinlikler kapsamında tarihi, kültürel ve gastronomi gezileri konusunda milyonlarca yerli ve yabancı turist şehre akın eder. Şehri tüm havasını değiştiren ve estetik dokunun yarattığı sanatsal ruhun çekimi, tarih kokan Mardin’i bambaşka bir atmosfere sokar. Ziyarete gelen herkesin büyülendiği bu dönemde, Mardin hediyelik eşya ürünleri her köşe başında boy gösterir. Mardin hediyelik eşya toptancıları olarak ya da müze, terminal noktalarındaki işletmeler olarak, Mardin’e özgü hediyelik ürünlerini toptan almak istiyorsanız doğru adrestesiniz. Türkiye’nin en büyük hediyelik eşya çeşitlerine sahip firması Myros ‘un kaliteli malzeme ve işçilik ile ürettiği, zengin ürün çeşitlerinden yararlanabilir,   kataloglardaki hazır türlerinden toptan ürün alabilirsiniz. İşletmelerinize ait tüm kurumsal siparişlerinizde, avantajlı fiyatlar ve kampanyalardan yararlanmak için, bayi üyeliği yaparak toptan alışveriş yapabilirsiniz.

Mardin'de Gezilecek Yerler Nelerdir?   

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin sert geçen karasal iklim kuşağında yer alan Mardin' in kışları oldukça soğuk yazları ise kuraktır. Bu nedenle ziyaret için en uygun dönemler, ilkbaharda nisan, mayıs ve sonbaharda ise eylül, ekim aylarıdır. Lezzet avcılarının da en önemli duraklarından olan Mardin’den, cartlak kebabı, kazan kebabı, alluciye, kitel raha, hımmısiye gibi lezzetleri denemeden dönülmez. İçindeyken hissedeceğiniz ve tarif edilerek anlatılamayan,en etkileyici tarihi miraslarımızdan olan Mardin ilimizi, bölgenin antik başkenti haline getiren Dara Antik Kenti ile birlikte, şehrin simge yapılarından olan cami, medrese, kilise ve manastır gibi mutlaka gidilip görülmesi gereken yerleri  sizler için aşağıda listeledik:

  • Dara Mezopotamya Harabeleri ve Antik kentin kalıntıları  

  • Mardin Kalesi

  • Mardin Ulu Camisi

  • Latifiye Camisi

  • Şehidiye Camisi

  • Kasımiye Medresesi

  • Zinciriye Medresesi

  • Mardin Müzesi

  • Sabancı Şehir Müzesi

  • Kırklar Kilisesi

  • Deyrulzafaran Manastırı

  • Mardin Protestan Kilisesi

  • Saint Hirmiz Chaldean Church

  • Mardin Sanat Merkezi

  • Tarihi Sıhhi Emir Hamamı

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.