myros-popup.jpg (663 KB)
Kurumsal Hediye Nedir?

Kurumsal Hediye Nedir?

14 Ocak 2023

Kurumsal hediye nedir sorusunu cevaplamadan önce kurumsal kelimesinin anlamına göz atalım. Böylece kurumsal paketlerin içeriği için yapılacak seçimlerde nelere dikkat edilmesi gerektiği daha iyi anlaşılacaktır. Kurumsal kelimesi, iş ve yönetim dünyasında, özel firmalar, işletmeler ve kamu kuruluşlarını tanımlamak için kullanılır. İster özel ister kamu sektöründe olsun kurumsal yapılarda, firmanın veya kuruluşun çalışanlarının görev tanımları, çalışma kuralları kesindir. Kurumsal firmalar, farklı kademelerdeki yöneticiler veya ortaklar ile uzun vadede başarıyı arttırmak için yürüttükleri tüm faaliyetlerde  kanunlara, yönetmeliklere uygun hareket ederler. Tüm kurumsal yapılar  bir vizyon ve misyon çerçevesinde gelenekselleşen bir çalışma kültürü yaratırlar. Bu çerçevede onları sembolik olarak tanımlayan logo, renk ve marka çatısı altında birleşirler. Böylece, kurumsal yapıya sahip firmalar, markalar ve kuruluşlar, ulusal ve uluslararası alanlarda hedeflerini gerçekleştirebilecekleri etkili işler ortaya çıkararak daha başarılı olurlar.

Kurumsal hediye  ve kurumsal hediye kutusu ise yılbaşı, resmi veya dini bayramlar ile kuruluş yıldönümleri, yıl içinde kutlama yapılan çeşitli özel günler, fuar etkinlikleri, yeni hizmet veya ürünlerin promosyon çalışmaları ya da lansmanlar gibi kurumun marka iletişimi amacı ile gönderilen hediyelik ürünlerin tümüdür. Çeşitli markalardan seçilen hediyelik eşyalar ve logolu ürünlerden oluşan kurumsal hediye setleri,  müşterilere, ortaklara, yöneticilere, yetkili kişilere ve  çalışanlara verilmek üzere hazırlanır. Kurumsal hediye ürünleri, kamu kurumları, devlet daireleri ve büyük ölçekli işletmeler ile firmalarda, iş tanımında satın alma yetkisi olan kurumsal yöneticiler veya kurumsal ajanslar tarafından seçilerek  satın alınır. Orta ve küçük ölçekli firmalarda ise kurumsal hediye paketleri satın alma kararı, şirket sahibi, iş ortakları veya yetkili yöneticiler tarafından verilir. 

İletişimin ve sosyal bağlantıların giderek daha çok önem kazandığı günümüzde, kurumların birbiri ile ve kurumların bireylerle olan ilişkisi de hızla önem kazanmaktadır. Günümüzde “piyasa” adı verilen iş dünyasının çarkları dönerken, irili ufaklı birçok markayı oluşturan işletmeler, iş ortaklıkları ve müşteri ilişkilerini dengede tutmak için yoğun çaba gösterir. Bunun yanında, kamu ve devlet kurumları ile yürütülen ulusal ve uluslararası ilişkiler de ekonomik ve politik açıdan stratejik önem taşır. İster özel ister kamu kuruluşu veya devlete bağlı kurumlar olsun, kurumsal hediye almanın ilk amacı yeni ilişkileri geliştirmek ve büyütmek, ikinci amacı bozulan ilişkileri düzenlemek veya düzeltmek, üçüncü amacı ise var olan ilişkilerdeki sadakati ve devamlılığı sağlamaktır. Bu nedenle yılbaşı, resmi veya dini bayramlar, kuruluş yıldönümleri, yıl içinde kutlama yapılan çeşitli özel günler, fuar etkinlikleri, yeni hizmet veya ürünlerin promosyon çalışmaları ya da lansmanlar gibi çeşitli özel günlerde vermek amacı ile özel müşterilere, iş ortaklarına, protokol yetkililerine, iş ilişkisi içinde olunan çeşitli yöneticilere ve çalışanlara kurumsal hediye kutusu veya kurumsal hediye setleri verilir. Burada en hassas ve önemli nokta ise kurumsal hediye paketleri ve kurumsal hediye setleri kişisel değildir. Kurumsal hediye ürünleri, kişisel hediye ürünlerinden farklı olarak hediye eden kişi açısından bireyi değil, bir kurumu temsil ederler. Hediyeyi gönderen kişi bağlı bulunduğu kurum adına hediyeyi verdiği için hediyenin içeriği ve kalitesi çok önemlidir. Kurumsal hediye paketleri, firmaların sundukları hizmet veya ürün ile kurum kimlikleri ilişkilendirilerek hazırlanır.  Bu nedenle, kurumsal hediye kutusu içindeki tüm ürünler, kurumun veya markanın elçileri ve temsilcileri olurlar. Tam da bu yüzden, kurumsal hediye ürünlerinin kalitesi, tasarımı ve işçiliği ile ortaya koyduğu şıklık firmayı doğru temsil etmesi açısından çok önemlidir. 

Kurumsal hediye çeşitleri en çok yılbaşı nedeni ile hazırlanır. Yıl sonu bütçe, planlama ve tüm projeler açısından mali yılın iş dünyası ve piyasalar için sona erdiği ve yıl projelerinin, planlamalarının yapıldığı dönemdir. Şirketler  yıl sonu itibariyle inovasyon çalışmalarının, yeni projelerin ve yeni bir yılın planlamasını yaparlar. Bu nedenle yılın son günlerinde, tüm kurumlar potansiyel müşterilerine, yeni iş ortaklarına, birlikte çalışarak başarılı işler ürettikleri yönetici ve çalışanlarına yılbaşı kurumsal hediye paketleri gönderirler. Kurumsal hediyeler aynı zamanda kurumların kuruluş yıldönümleri ve onuncu, yirminci, yirmi beşinci, otuzuncu yıl gibi özel kabul edilen zamanlar nedeni ile de alınır. Büyük işletmeler markanın satış ve pazarlama stratejileri için de kurumsal hediye ürünlerinden yararlanır. Yeni ürün ve hizmet tanıtımı için potansiyel satış amacı ile müşterilere, içinde promosyon ürünlerin yer aldığı kurumsal hediye paketleri gönderilir. Var olan müşteri ilişkilerini geliştirmek yeni müşterilere ulaşmak da kurumsal hediye satın alınmasının nedenlerinden biridir. Diplomatik ilişkileri geliştirmek amacı ile devlet adamları, yabancı konuklar, elçiler ve askeri ataşelikler için de kurumsal hediye setleri alınır.

İçeriği kaliteli ürünler ile hazırlanmış, doğru zamanda ve şekilde verilen kurumsal hediye, her açıdan potansiyel ilişkileri harekete geçirerek kurumun var olan değerini yükselten bir çalışma yöntemidir. Bu nedenle, yılbaşı, bayramlar, özel günler ve kutlamalar için şirketiniz, firmanız, markanız ya da resmi kurumlar için  kurumsal hediye fikirleri arıyorsanız sizin için en doğru yerdesiniz. Yılbaşı kurumsal hediye, 8 Mart kurumsal hediye, geleneksel ve modern kurumsal hediye çeşitleri ile tüm özel günlerde kurumunuzu temsil edecek yüksek kaliteli ürünleri almak için en doğru adres, Türkiye’nin en büyük hediyelik eşya üreticisi ve toptancı firması Myros’ tur.  Güvenilir lojistik hizmetleri, üstün hizmet anlayışı olan bir satış ve hızlı satış sonrası desteği ile Myros ‘un farklı kategoriler ve temalar içeren, kaliteli ve zengin tasarımlara sahip binlerce ürün çeşidi arasından seçim yapabilirsiniz. Kataloglardaki hazır türlerinden talep ettiğiniz miktar ve biçimde satın alabilir ya da koleksiyonlardaki özelleştirilebilir modellerden tercih ederek, şirket sloganı ve logosu ile  müşteri, çalışan  ve satış ağınızdaki gönderilecek kişiye özel isimler yazdırarak, firmanıza özgün tasarımlar yaratabilirsiniz. Üstelik, özel şirketler, kamu kurumları ve onlara hizmet veren kurumsal hediye ajansı firmaları için tüm kurumsal alışverişlerde, toptan siparişlerdeki avantajlı fiyatlar ve kampanyalardan yararlanabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken, Myros’ un kullanıcı dostu web sitesi üzerinden bayi üyeliği başvurusu yaparak toptan üyeliğe onay almanızdır.

Eğer özel bir şirkette veya devlet ya da kamu kuruluşunda, satın alma departmanında çalışıyorsanız ve kurumsal hediye fikirleri, kurumsal hediye önerileri arayışı içindeyseniz, kurumsal hediyeler kimlere alınmalıdır, ürün alırken nelere dikkat edilmelidir, hangi ürünler, ne zaman ve nereden  alınmalıdır sorularınızın cevaplarını bu yazımızda sizin için derledik.

Kurumsal Hediye Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?  

Kurumsal hediye, hediyeyi gönderen kurumun kültürünü ve anlayışını temsil eden bir marka elçisidir. Seçilen her ürünün fiziksel etkisinin yanında sembolik değeri de bulunur. Örneğin, iş ortaklığı ve anlaşma yapmak üzere olduğunuz kişilere” kalem” hediye etmek “imza ve onay” için olumlu anlamda hazır olmak anlamına gelir. Bu nedenle kurumsal hediye paketleri için seçilen ürünlerde çok yönlü düşünülmeli ve araştırılmalıdır. Özellikle diplomatik hediyeler ve bozulan müşteri ilişkilerini düzeltmek amacı ile gönderilecek kurumsal hediye setleri hazırlarken daha çok dikkat edilmeli ve özen gösterilmelidir. Bunun yanında, devlet ve kamu görevlilerinin hediye alma koşulları da kanunlar tarafından belirlenmiştir. Bu sınırları aşmak olumsuz sonuçlar doğurabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı kurumsal hediye setleri vereceğiniz kişinin özel veya kamu sektöründe çalışması, bulunduğu yetki seviyesi ve yaptığı işin içeriği açısından çok dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir. Kurumsal hediye alternatifleri değerlendirilirken hediye vereceğiniz kişinin konumu kadar cinsiyeti de çok önemlidir. Günümüzde kadınların da yönetim ve kariyer alanlarında aktif rol oynaması, Dünya kadınlar Günü kutlamalarında  8 Mart kurumsal hediye seçeneklerini de gündeme getirmiştir. Kurumsal hediye setleri için ürün seçilirken genellikle gönderilecek kuruma ait isim listesi üzerinden çalışma yapılır. Burada dikkat edilecek en önemli hususlardan biri de kadın ve erkeklerde ortak kullanılan isimlerdir. Aksi takdirde ülkemizde kadın ve erkekler için ortak kullanılan “Derya, Deniz, Can” ve benzeri isimlere sahip kişilere, yanlış hediyelik ürünler gönderilmesine sebep olabilir. Bu durumlarda kişi bilgisi ile ilgili tüm detaylar mutlaka doğru araştırılmalı ve hediye ona göre seçilmelidir. Kurumsal hediye önerileri arasında tercihinizi etkileyen en önemli unsurlardan biri de yaş faktörüdür. Çoğunlukla ileri yaştaki kişiler geleneksel tasarımları severken genç yaştakiler modern tasarımlara sahip ürünlerden hoşlanır. Bu nedenle seçim yapmadan önce hediye gönderilecek kişilerin yaşına ve tercihlerine mümkün olduğunca dikkat edilmelidir. Tüm bunlar ile ilgili yeterli bilginiz yoksa kurumsal hediye fikirleri değerlendirilirken kullanımı açısından genel durumlara ve herkese hitap eden ürünler içinden seçim yapmak uygundur. Kurumsal hediye ürünlerinin mutlaka sağlam ve şık bir kutuda paketlenmesi çok önemlidir. Şık ve sade bir ambalaj ve hediyenin gönderildiği kurumu işaret eden desen ya da renklere sahip olmalıdır. Tüm bunların yanında belirlenen bütçeye uygun ürün almak adına kaliteden ödün verilmemelidir. Kurumsal hediye kutusu içindeki tüm ürünlerin, markayı ve kurumu temsil ettiği için, yüksek kalite ve işçiliğe aynı zamanda da özgün tasarıma sahip olmasına dikkat edilmelidir. 

Kurumsal Hediyeler Kimlere Alınır?   

Kurumsal hediye paketleri, büyük ölçekli şirketlerde, kamu ve devlet kurumlarında kurumsal satın alma birimleri ya da kurumsal hediye ajansı olarak hizmet veren kuruluşlar aracılığı ile alınır. Küçük ve orta ölçekli firmalar ise şirket sahiplerinin kendileri ya da yetkilendirdikleri ajanslar veya kişiler aracılığı ile satın alma gerçekleştirir. Yılbaşı, bayramlar, doğum günleri, çeşitli kutlamalar için kurumsal hediye ürünlerinin kimler için alındığı aşağıda listelenmiştir:

  • Özel sektörde, yılbaşı kurumsal hediye paketleri ve bayramlar, özel günler için hazırlanan kurumsal hediye paketleri iş ortaklarına, şirket yöneticilerine, şirket çalışanlarına ve özel müşterilere alınır.

  • Dünya Kadınlar Günü gibi özel günlerde, 8 Mart kurumsal hediye ürünleri kadın iş ortaklarına, kadın müşterilere, terfi eden kadın çalışanlara, yöneticilere ve kadın yetkililere  alınır.

  • Özel sektörde satış ve pazarlama yeniliklerini tanıtım amacı ile promosyon ve lansman sırasında müşterilere dağıtılmak üzere şirketlere alınır.

  • Kamu sektöründe resmi ve dini bayramlarda yabancı protokol yetkililerine, elçilere, diplomatlara, ateşelere, yabancı devlet konuklarına alınır.   

Kurumsal Hediye Ürünleri Nelerdir?   

Kurumsal hediye paketlerinde ürün kalitesine, tasarımına, firmanızı hatırlatan anlamlı ve günlük hayatta kullanılabilir bir eşya olmasına dikkat edilmelidir. Kurumsal hediye fikirleri için çalışmalar gündeme geldiğinde, hazırlanacak tüm paketlerin hedef kitlesi ve bütçesi belirlenir. Belirlenen müşteri hedef kitlesinin özelliklerine göre seçilen kurumsal hediye fikirleri cinsiyet, yaş sınırı bulunmayan ve herkesin kullanabileceği türden olmalıdır. Dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de bütçeye uygun ürünleri seçerken kaliteden ödün vermemektir. Hediyelikler, hem markanızı temsil edecek düzeyde yüksek kalitede hem de belirlenen bütçeye uygun fiyatta olmalıdır. Genellikle belirlenen bütçe doğrultusunda tek bir ürün veya aynı tutara denk gelecek şekilde birkaç ürün ile hazırlanan kurumsal hediye kutusu içindeki tüm ürünlerin, markayı ve kurumu temsil ettiği için, yüksek kaliteli içeriğe sahip olması çok önemlidir. Özellikle herkesin kullanabileceği seramik kupa, bez çanta, bardak altı, magnet, ayna, mum, defter, kalem, sabun, kravat iğnesi, çanta askısı, fırın eldiveni, önlük, kartpostal, kartvizitlik, termos, masaüstü dekor, kâğıt ağırlığı, takvim, masa kalemliği veya ofis seti rozet, anahtarlık gibi ürünler tercih edilir.  Kurumsal ihtiyaçlar sonucu belirlenen talebe göre ürün skalası genişleyebilir. kurumsal hediye kutusu içinde tüm bu ürünler bir veya birden fazla kombinasyonla bir araya getirilerek hazırlanabilir. 

Kurumsal Hediyeler Ne Zaman Alınır?   

Kurumsal hediye paketleri, yılın ilk günlerinden itibaren tüm özel zamanlarda alınabildiği gibi, kurumların kendi yapılarındaki çalışmalar ve kutlamalar için de çok farklı zamanlarda farklı amaçlar için satın alınabilir. Aşağıda kurumsal hediye ürünlerinin alındığı özel günler listelenmiştir:

  • Yıl sonu yaklaşırken yılbaşı için iş ortaklarına, yöneticilere, yetkililere, çalışanlara ve müşterilere gönderilen yılbaşı kurumsal hediye paketleri alınır.

  • İş dünyasında giderek artan ve kariyer basamaklarını yükselten kadın iş ortaklarına, yöneticilere ve çalışanlara gönderilmek üzere, Dünya Kadınlar Günü kutlamaları için 8 Mart kurumsal hediye paketleri alınır.

  • Firmaların, işletmelerin kuruluşunun onuncu, yirminci, yirmi beşinci, otuzuncu yıl gibi özel kabul edilen yıldönümlerinde yöneticilerine, çalışanlarına ve müşterilerine gönderilmek üzere kurumsal hediye paketleri alınır.

  • Tanınmış markalarda, satış ve pazarlama stratejisi ve marka bilinirliği için promosyon ürünlerden oluşan kurumsal hediye paketleri alınır.

  • Kurumların yeni hizmet veya ürün tanıtımı yaptıkları dönemlerde, yeni müşteri kazanmak ve potansiyel satış yaratmak için kurumsal hediye paketleri alınır.

  • Ev, araba gibi lansman şeklinde satışları olan sektörlerde, firmalar teslimat sırasında müşterilerine vermek için kurumsal hediye paketleri alır.

  • Resmi ve dini bayramlarda devlet kurumları arasında bayramlaşma için kurumsal hediye paketleri alınır.

  • Diplomatik ilişkilerin yoğunlaştığı zamanlarda yabancı konuklar, devlet adamları, elçiler, askeri ataşelikler için kurumsal hediye paketleri alınır.

Kurumsal Hediyeler Nereden Alınır? 

İş dünyasında insan unsurunun kurumların en değerli sermayesi haline geldiği ve her türlü bireysel ilişkinin giderek önem kazandığı günümüzde, kurumsal hediye paketleri bu ilişkileri geliştirmek için kullanılan en önemli araçlardan biri haline gelmiştir. İnsanın özel hayatında aldığı hediyenin pozitif etkisi nasılsa, iş hayatında aldığı hediyenin de pozitif etkisi aynı şekildedir. Yukarıda sıraladığımız çeşitli amaçlar ile alınan kurumsal hediyeler, birlikte çalışanların ilişkilerini geliştirerek çalışma sürecini teşvik eden ve motive eden ürünlerdir. Eğer, iş ortaklarınız ile ilişkileri geliştirmek, mevcut müşteriler ile marka ilişkisini büyütmek ve aynı zamanda da potansiyel yeni müşteri portföyü yaratmak, yöneticilerinizi ve çalışanlarınızı sadakat duygusuyla bağlamak ve çalışmalarında motive etmek, marka prestijini yükseltmek için kurumsal hediye fikirleri arıyor ve kurumsal hediye ürünleri almak istiyorsanız tam yerindesiniz. Türkiye’nin en büyük ve güçlü  kurumsal hediyelik eşya üreticisi ve toptancısı Myros’ tan, marka elçiniz olarak aradığınız kaliteli ürünleri ister toptan ister perakende olarak alabilirsiniz. Tüm kurumsal hediye ürün siparişleri için, güçlü üretim, özenli paketleme, güvenilir lojistik hizmetleri ile Myros’ un yüksek kaliteli ve her bütçeye uygun farklı kategoriler ve temalar içeren, kaliteli ve zengin tasarımlara sahip binlerce ürün çeşidinden yararlanabilir, kataloglardaki hazır türlerinden karma veya tekli ürün alabilirsiniz. Bunun yanında, koleksiyonlardaki özelleştirilebilir modellerden tercih ederseniz, şirket sloganı ve logosu ile  müşteri, çalışan  ve satış ağınızdaki gönderilecek kişiye özel isimler yazdırarak, firmanıza özgün kişiye özel tasarımlar yaratabilirsiniz. Özel şirketler, kamu kurumları ve onlara hizmet veren kurumsal hediye ajansı firmaları için yapılan tüm kurumsal alışverişlerde, toplu siparişlerdeki avantajlı fiyatlar ve kampanyalardan yararlanmak için, Myros’ un kullanıcı dostu web sitesi üzerinden bayi başvurusu yaparak üye olduktan sonra  toptan kurumsal alışverişlerinizi yapabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.