myros-popup.jpg (663 KB)
Kadınlar Günü Nedir?

Kadınlar Günü Nedir?

19 Ocak 2023

Dünya Kadınlar Günü, kadının toplumdaki öneminin farkındalığını yaratmak ve kadın haklarının insan hakları temelinde geliştirilmesini sağlamak amacı ile her yıl 8 Mart tarihinde kutlanan uluslararası bir gündür. Bu nedenle kadınların toplumda yarattıkları sosyal, siyasal ve ekonomik başarılarının katma değerlerini göstermek,  kız çocuklarında bu bilinci geliştirerek yeni nesillerdeki farkındalığı geliştirmek için her yıl 8 Mart tarihinde kutlamalar yapılır. Özellikle iş dünyasında ve sivil toplum örgütlerinde bulunan kadınların da öncülük ettiği kutlamalarda, çeşitli etkinlikler, paneller, ödül törenleri düzenlenir. Bu etkinlikler sırasında gelecek nesillere kadınlar günü sözleri ve kadınlar günü mesajı aktarılır.  Kadınlar günü anlamı sadece çalışan kadınlar için geçerli olan bir olgu değildir. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde evinde, okulunda, işyerinde ve hayata anlam, güzellik, sevgi katarak her köşesinde yer alan bütün kadınlara çocuk, genç, yetişkin veya yaşlı   ayrımı yapmadan güzel ve duygusal kadınlar günü mesajı eşliğinde çiçekler verilir. Kadınlara ve kız çocuklarına, genç kızlara çiçekler dağıtılırken, özellikle iş dünyasında bulunan kadın yöneticilere, yetkililere ve çalışanlara, bu özel günü kutlamak ve onların değerini göstermek için kadınlar günü hediyeleri alınır. En güzel kadınlar günü hediyeleri anneye, eşe, sevgiliye, ablaya, yakın dostlara alınırken, bu çiçekler, hediye kutuları ve verilen hediye paketleri ile dünyadaki varlıklarına, sevgilerine ve hayata kattıkları güzelliklere teşekkür edilir. 

Kurucu önderimiz Atatürk “Dünyada her şey kadının eseridir. Kadınlarımız eğer milletin gerçek anası olmak istiyorlarsa, erkeklerimizden çok daha aydın ve faziletli olmaya çalışmalıdırlar” demiştir. Tüm dünya ülkelerinde kadınlar, hakları için mücadele verdikleri miting alanlarında yerlerde sürüklenirken, Atatürk “Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.” diyerek diğer dünya ülkelerinden  önce 5 Aralık 1934 tarihinde Türk Kadınına "Seçme ve Seçilme Hakkı" tanımıştır. Ulu önderimizin ülkemiz kadınlarına en büyük armağanlarından biri olan bu hak, en önemli ulusal miraslarımızdan biridir.

Kadınlar Günü Neden Kutlanır?                         

Dünya Kadın Hakları Günü tarihçesi açıklanırken Amerika’da, Rusya’da ve Batı bloğunda kadınlar günü çıkış noktası için kaynak gösterilen farklı olaylar ve tartışmalı iddialar bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları, 1917 Çarlık Rusya’sının yıkımına yol açan 8 Mart kadın grevleri, Amerika’da 8 Mart 1908’de New York kentinde yapılan kadın işçilerin mitingleridir. En eski ve trajik olay ise, 8 Mart 1857'de ABD' nin New York kentindeki bir tekstil fabrikasında, sendikal haklarını savunan işçi kadınların miting sırasında polis tarafından kurulan barikatlar ile fabrikaya kilitlenmesi sonucu ortaya çıkan yangında 120 kadın işçinin hayatını kaybetmesi olayıdır. Dünya tarihinde genellikle feminist ve sosyalist ideoloji hareketleri ile paralel hareket eden kadınlar gününü için Birleşmiş Milletler, 8 Mart 1917’de Sovyet Rusya'da çarlık sisteminin yıkılmasına neden olan  ve kadınların oy hakkı kazanmasını sağlayan devrimi kaynak olarak gösterir ve buna ithafen 8 Mart tarihini Dünya Kadınlar Günü olarak tanımlar.

Ülkemizde kadınlar günü ne zaman kutlanmaya başladı diye merak ediyorsanız, 1921 yılında ilk kutlamalar yapıldıktan sonra çeşitli gerekçeler ve savaşlar nedeni uzun yıllar kutlanamayan kadınlar günü, Birleşmiş Milletlerin 1975 yılında “Kadın On Yılı" olarak ilan edilmesinden sonra, çeşitli kongreler düzenlenerek yeniden kutlanmaya başlamıştır. Farklı siyasal kararlar nedeni ile aralıklı olarak etkinliklerin yasaklanmasına rağmen, özellikle 1984 yılından itibaren işçi sınıfı kadınlarını bir araya getirerek haklarını arayan kadın örgütleri tarafından kutlamalar etkin bir şekilde yapılmaktadır. O dönemden itibaren 8 Mart Dünya Kadınlar Günü geldiğinde kadınlar sesini sokaklarda meydanlarda duyurmak amacı ile kutlamalar yapılmaktadır.

Her ülkede farklı şekillerde tepkiler verilerek gündeme gelen, 20. yüzyılın başlarından itibaren başlayan sanayi devrimi ve özgürlük hareketleri ile kadın çalışanların etkili başkaldırıları sonucunda Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü odağında, kadınların temel insan haklarını savunduğu kadın hareketleri bulunur. Kadınlar günü cinsiyet ayrımı içeren bir kutlama günü değil, hak ve özgürlük anlamında temel kavramların eşitliğini ve adil dağılımı içeren bir düşünce hareketidir.  Dünya Kadınlar Günü küresel boyutta kadınların ulusal, etnik, dilsel, kültürel, ekonomik veya siyasi ayrım gözetmeksizin başarılarının takdir edildiği ve temel haklarının insan hakları çerçevesinde değerlendirildiği bir düşünce akımına hizmet eder.

Kadınlar Günü Hangi Ülkelerde Kutlanır?                      

İkinci Dünya Savaşı bittikten sonra birçok ülkede 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamaları yapılmaya başlanmıştır. Özellikle Birleşmiş Milletler'in “Dünya Kadınlar Yılı “ ilan ettiği 1975 yılından itibaren, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlamış, kuruluşa üye devletler de kendi ülkelerinde bu kutlamalara izin vermiştir. Ülkemiz de de bu özel gün, düzenli olarak o tarihten itibaren kutlanmaya başlamıştır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1977 yılının aralık ayında, Birleşmiş Milletler Kadın Hakları ve Uluslararası Barış Günü ilan ederek üye devletler tarafından tarihi ve ulusal geleneklerine uygun olarak yılın herhangi bir gününde kutlanmasını karara bağlamıştır. 1995 yılında dünya çapında temel hakları ve cinsiyet eşitliğini güvence altına almak için yapılan çalışmalar sonucunda, "Cinsiyet eşitliğini sağlamak ve tüm kadınları ve kız çocuklarını güçlendirmek" amacı ile 189 hükümet tarafından kutlamalar onaylanmıştır.

Kadınlar Günü Hediyeleri Nelerdir?                  

Günümüzde, tüm kadın hakları savunucusu sivil toplum örgütleri ve kadın platformları yanı sıra çeşitli devlet kuruluşları, devlet yetkilileri ve kamu kurumları tarafından Dünya Kadınlar Günü için her yıl düzenli olarak 8 Mart tarihinde kutlamalar yapılmaktadır.  Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Dünya Kadın Hakları Günü ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak isimlendirilen tarih yaklaşılırken bugüne özel birçok şirket ve kurumsal firma da reklam ve pazarlama faaliyetleri ile bu kutlamaları desteklemektedir. Kadınlara yönelik kozmetik, bakım, giyim ve aksesuar ile hediyelik eşya satışı yapan birçok marka bu döneme özel kadınlar gününde alınacak hediyeler ve kadınlar günü hediye kurumsal paket içerikleri hazırlar. Bu firmalar en güzel kadınlar günü hediyeleri ve kadınlar günü hediye önerileri oluşturmak için yarışırlar. Özellikle kurumsal paketler için hazırlanmış kadınlar günü hediye fikirleri en çok rağbet gören içeriklerdir. Çünkü Sevgililer Günü ve Anneler Günü döneminde kadınlara verilen kişisel ve romantik hediyelerden farklı olarak, kadınlar günü anlamı gereği daha çok çalışan ve bir mesleği olan iş hayatındaki kadınlara verilir.  Kadınlar günü hediye kurumsal paket içerikleri olarak, hediyelik  ürünler  arasında en çok tercih edilen eşyalar kupa, çini ve mandala baskılı seramik duvar tabakları, bardak altı, rozet, ayna, kalem, defter, kişisel bakım ürünleri, çanta askısı, fular, bez çanta, makyaj çantası, kitap ayracı gibi ürünlerdir. Özellikle kişiselleştirilebilen ve kadınlar günü mesajı , kadınlar günü sözleri, sloganlar, özdeyişler yazılabilen özelleştirilebilir ürün modelleri, kadınlar günü anlamı için ek katkıda bulunmanızı sağlar. 

Kadınlar Gününde Kime Hediye Alınır?           

Dünya Kadınlar Günü geldiğinde sokaklarda, caddelerde, alışveriş mekanlarında, marketlerde karşılaşılan her kadına çiçekler uzatılır. Kadının hangi sınıftan olduğu, çalışıp çalışmadığı hiç önemli değildir. Kadınlar günü anlamı için kutlayan ve bu günün toplumsal açıdan çok önem taşıdığını düşünen herkes bu özel günü bayram gibi kutlar ve sevdiği kadınlara hediyeler alır. Birçok kurum ve kuruluş da kadın çalışanlarına kadınlar günü mesajı eşliğinde kadınlar günü hediyeleri dağıtır. Kadınlar gününde kimlere hediye alınabileceği aşağıda listelenmiştir:

  • Özel ve kamu sektöründe çalışan kadın yöneticiler, yetkililer ve personele ekibe katkılarından dolayı ödül olarak alınır.

  • Yeni terfi eden kadın yöneticilere ve çalışanlara ödül olarak alınır.

  • Siyasal, sosyal veya ekonomik başarı kriterlerini aşarak bulunduğu yapıya katma değer sağlayan kadınlara ödül olarak alınır.

  • Kadın dayanışma ve sivil toplum örgütlerindeki çalışanlar, ekip arkadaşlarına motivasyon amacı ile alır.

  • Tüm şefkati, sevgisi ve çabası ile aile düzenini sağlayan, eş, anne ve kız çocuklarına ödül olarak alınır.

  • Sevgiliye alınır.

  • Hayat boyu aynı yolda yürürken büyümeye katkıda bulunan ve güven veren abla, hala, teyze, kız kardeş  gibi yakın akrabalara alınır.

  • Çalışanlar tarafından kadın yöneticilerine alınır.

  • Kız arkadaşlar ve dostlar için alınır.

  • Kadınlar günü anlamı nedir hatırlamak için bir kadın kendi öz benliğine hediye alır. 

Kadınlar Günü Hediyeleri Nereden Alınır?                    

İnsanlık tarihi tüm uygarlıklarını, varoluşun ve türün devamlılığının sorumlusu olan kadın ve erkek birlikteliği üzerine kurmuştur. Ancak, antik zamanlarda kadının güçlü olduğu topluluklar var olsa da yakın tarihlere kadar kadına, gerek sosyal gerek siyasal gerek ise ekonomik açıdan köleliğe yakın şekilde davranılmış, hak ve özgürlükler bakımından ezilen sınıfların ilk sırasında yer almıştır. Cinsiyet ayrımcılığı konusunda yaklaşık yüz yıldır verilen mücadeleler sonucunda, günümüz kadınları sosyal, siyasal ve ekonomik anlamda hak ettiği etkili ve güçlü konuma ulaşmaya başlamıştır. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü geleceği şekillendiren en önemli fikir hareketlerinden biridir. Bu günü kutlamak sadece kadın cinsiyetine sahip çıkmak değildir. Aynı zamanda gelecek nesillere ve tüm dünyaya sahip çıkmaktır. Bu nedenle 8 Mart geldiğinde eğer, kadın iş ortaklarınızı, yöneticilerinizi, çalışanlarınızı ve çevrenizde sevdiğiniz kadınları mutlu etmek, onlara günün anlamına ithafen 8 mart Dünya Kadınlar Günü hediyeleri almak istiyorsanız sizin için en doğru yerdesiniz.  Türkiye’nin en büyük ve güçlü hediyelik eşya üreticisi ve toptancısı Myros’ tan, aradığınız kadınlar günü hediyeleri için seçeceğiniz kaliteli ürünleri ister toptan ister perakende olarak alabilirsiniz. Hem kişisel hem kurumsal tüm kadınlar günü hediye ürün siparişleri için, güçlü üretim, özenli paketleme, güvenilir lojistik hizmetleri ile Myros’ un yüksek kaliteli ve her bütçeye uygun farklı kategoriler ve temalar içeren, kaliteli ve zengin tasarımlara sahip binlerce ürün çeşidinden yararlanabilir, kataloglardaki hazır türlerinden karma veya tekli ürün alabilirsiniz. Ayrıca koleksiyonlardaki özelleştirilebilir modellerden tercih ederseniz, kişiye özel tasarımlar yaratabilirsiniz. Özel şirketler, kamu kurumları tüm kurumsal alışverişlerde, toplu siparişlerdeki avantajlı fiyatlar ve kampanyalardan yararlanmak için, Myros’ un kullanıcı dostu web sitesi üzerinden bayi başvurusu yaparak üye olduktan sonra  toptan ürün alımı yapabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.