myros-popup.jpg (663 KB)
İzmir'den Alınabilecek Hediyelik Eşyalar Nelerdir?

İzmir'den Alınabilecek Hediyelik Eşyalar Nelerdir?

01 Mart 2022

İzmir hediyelik eşya ürünleri, içeriğinde, gerek tarihi, gerek doğal güzelliği, gerekse otantik ürünleri ile ülkemizin en zengin değerlere sahip olan İzmir ilimizin, doğasını, sembolik özelliklerini, turistik ve tarihi alanlarını tasarımlarında bulunduran bütün kategorileri kapsar.

Ege bölgesinin, antik çağlardan itibaren en önemli yerleşim bölgesi olan İzmir ilimizin adını, savaşçı bir Amazon kadını olan Smyrna’dan aldığı görüşüne inanılır. Arkeolojik bulgulara göre, milattan önce Neolitik Çağda, ilk yerleşimin Bornova bölgesinde başladığı İzmir’in,  Akalar tarafından kurulmuş on iki bağımsız İyon şehir devletlerinin yedi tanesinin  (Phokaia -Foça, Ephesos- Efes, Klazomenai- Urla, Erythrae - Çeşme, Teos- Seferihisar, Kolophon- Menderes, Lebedos- Selçuk) tarihi kalıntıları ve müzeleri de sınırlarının içindedir. Dünya kültür mirasının en önemli mitolojik anıtlarından Bergama Antik kenti gibi, tarih boyunca, birçok farklı kültürel anıt ve anlatıya ev sahipliği yapan İzmir’in, Kurtuluş Savaşı’nın sona ermesindeki rolü de ülkemizin unutulmaz destanlarındandır. İzmir hediyelik eşya ürünlerinin tasarımlarının birçoğunda bu tarihi etkilerin izlerini, dokularını görebilirsiniz.

Günümüzde, çeşitli medeniyetlerin, tarihini ve dini özelliklerini buluşturan kozmopolit bileşenlerine rağmen,İzmir’in  kendine has kurallarıyla oluşturduğu özel bir kültürel yapısı vardır. İzmir sınırlarına girildiğinde, hemen herkesin bu görünmez kurallara uyduğu ilk bakışta fark edilir. Caddelerde yürürken, herkesin birbirine selam vermeyi ihmal etmediği sıcakkanlı halkı, boyoz, çiğdem, kumru, midye, gevrek gibi farklı adlandırdıkları sokak lezzetleriyle, zeytinyağlı yemekleri ile de damak tadına ve sosyal hayata renk katarlar. Ziyaretçiler, bir taraftan şehrin meşhur lezzetlerinin tadına varırken, diğer yandan İzmir'e özgü hediyelik eşyalar satın alabilirler. Her mevsimde yapılan etkinlikleri, konserleri, fuarları ve festivalleriyle temposu hiç düşmeyen İzmir ilimiz, marinası, müzeleri ve turistik merkezleri ile hem ülkemizde hem de dünyada, popülasyonu artan bir marka haline gelmiştir. Şehrin merkezi olan Konak’ta ilk göze çarpan eserlerden olan, ünlü İzmir saat kulesi hediyelik eşyalarda en çok kullanılan sembollerden biridir. Konak bölgesi antika dükkânlarıyla doludur. Konak Bit Pazarında, Karşıyaka pazarında ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi dükkânlarının raflarında birçok objenin zamanda yolculuğu gözlemlenebilir.

Tarihi çok eskilere dayanan üzüm yetiştiriciliği ve bağcılık bölgenin önde gelen yöresel geçim kaynaklarındandır. Şirince ve Urla ‘da butik üretilen yerel şarapların ünü ülkemizin de sınırlarını aşarak dünyaya yayılmıştır. Şarabın meyvenin her türüyle yaşadığı lezzetli birliktelik, bölgenin en önemli hediyelik eşya seçeneklerinden biridir.

İzmir’in neyi meşhur, hediyelik eşya ne alınır sorunu İzmir seyahatlerinde geçerli değildir. İzmir’ e özgü hediyelik eşyalar denince ilk akla gelen yerlerden biri, şehrin karakteristik özelliklerini görebileceğiniz, hem kişiye özel ürün alabileceğiniz, hem de davet, mevlüt ve törenlerin katılımcılarına verebileceğiniz birçok ürün çeşidini bulabildiğiniz, Konak’taki İzmir Kemeraltı toptan hediyelik eşya dükkânlarıdır. Yurt içinden veya yurtdışından gelen tüm ziyaretçiler Kemeraltı dükkânları, Havra Sokağı ve Kızlarağası Hanındaki İzmir hediyelik eşya dükkânları arasından halı, kilim, bakliyat, baharat, zeytinyağı, sabun, tulum peyniri,  takı, koku, giyim ve dekorasyon ürünlerinden, İzmir’e özgü hediyelik eşyalar almadan dönmezler.

Yolunuz İzmir’den geçiyorsa, bavulunuzda ya da bagajınızda, İzmir’e özgü hediyelik eşyalar için bolca yer açmanız gerekir.

İzmir’den alınabilecek İzmir hediyelik eşya temalı ürünler aşağıda listelenmiştir:

1. İzmir Temalı Magnet 

Epoksi üzerine, 80 mm 55 mm ölçülerindeki ürünler, şehrin panoraması, tarihi ve turistik yerlerinin desenleriyle üretilir. Ahşap ve üç boyutlu baskı örneklerinin de bulunduğu magnetler, İzmir’in yanı sıra Çeşme, Alaçatı, Bergama, Sığacık, Şirince, Foça, Efes gibi tarihi ve turistik yerlerin adı ve sembolleriyle de tasarlanır. Duvarları, panoları İzmir’in rengârenk dünyasıyla süsleyen İzmir temalı magnet ürünlerinin ortalama fiyatları, 10 lira ile 81 lira arasındadır.

2. İzmir Temalı Cüzdan 

Farklı ebatlarda,21 cm, 15 cm, 8 cm ölçülerinde, büyük, orta ve küçük formalarda üretilen cüzdanlar, suni deri üzerine dijital baskı ile uygulanan desenlerini, şehrin yerel sembollerinden, tarihi ve turistik bölgelerinin manzaralarından alır. Cep telefonunuzu, kimliklerinizi, kredi kartlarınızı ve paralarınızı kolayca taşıyabileceğiniz İzmir temalı cüzdan ürünlerinin ortalama fiyatları 20 lira ile 53 lira arasındadır.

3. İzmir Temalı Ayna  

Dünyada sevdiklerinize vereceğiniz en güzel hediyelerden birisi, aynalardaki kendi görüntüleridir. Dikdörtgen, yuvarlak ve kalp şeklinde formlarda üretilen, bir tarafı büyüteçli İzmir temalı ayna ürünlerinin renk ve desenleri ile karma hediyeler oluşturabilirsiniz.  Tüm bölgenin olağanüstü görsellerinin, sevdiklerinizin güzelliklerine eşlik ettiği İzmir temalı aynaların ortalama fiyatları 57 lira ile 78 lira arasındadır.

4. İzmir Temalı Açacak  

İzmir saat kulesi, kelebek, kedi, balık gibi çeşitli hayvan figürlerinin kalıpları ile hazırlanmış döküm metal veya epoksi ile metal karışımından oluşan ürünler, 7 cm, 10 cm, 13 cm boyutlarında üretilmektedir. Desenlerini İzmir doğasından ve tarihinden alan, İzmir hediyelik eşya türlerinin en pratiklerinden, İzmir temalı açacak ürünlerinin ortalama fiyatları 13 lira ile 50 lira arasındadır.

5. İzmir Temalı Saat    

Ahşap ve epoksi üzerine dijital baskı ile dekorlama yapılan İzmir hediyelik eşya ürünlerinden en kullanışlı olan saatler, 20 cm çapında 164 gr ağırlığındadır. Sevdiğiniz manzara desenleriyle, masa ve duvarları renklendirecek olan İzmir temalı saatlerin  ortalama fiyatları 60 lira ile 165 lira arasındadır.

 

6. İzmir Tulum Peyniri 

İzmir'e özgü bir tür tulum peyniri olan İzmir Tulumu Peyniri, marka tescili olan bir üründür. Deri içinde kuru, tenekede ise salamura olarak hazırlanan iki türünün olduğu İzmir Tulum peyniri, Bergama tulum peynirine oranla daha az yağlı ve daha tuzlu, sert bir peynirdir. Kemeraltı Çarşısının gözde yerlerinden Havra sokağındaki üreticilerden vakumlanarak satın alınabilir. Sevdiklerinize ve kendinize alacağınız, İzmir hatırası hediyelik eşya ürünlerinin lezzetli türlerinden olan İzmir Tulum Peynirinin ortalama fiyatları,  gramajına ve markasına göre 20 lira ile 500 lira arasında değişir.

7. Efes ve Meryem Ana Figürleri 

Hıristiyanların hac ziyaretleri içinde, İzmir Efes yakınlarında bulunan Bülbüldağı’ndaki Meryem Ana Evi, en önemli mabetlerden biri olarak kabul edilir. Efes antik kentinin bulunduğu müzeye gidiş yolundaki büyük Meryem Ana heykeli ve birkaç bölümden oluşan mütevazı bir kilisenin olduğu bu tarihi mekânda, Hz. İsa’nın annesi Meryem Ana’nın yaşadığına ve burada öldüğüne inanılır. Ziyaretçilerinin adak mumları yakarak, duvarına dilek kâğıtları astığı mabedin yapılış tarihi beşinci yüzyıla kadar dayanmaktadır. İzmir hediyelik eşya ürünleri arasında Efes harabeleri ve Meryem Ana figürleri, bölgenin tarihi önemi nedeniyle sıklıkla kullanılır. İkonalardan duvar panolarına, biblolardan heykellere, magnetlere kadar birçok çeşidini görebileceğiniz Efes Harabeleri ve Meryem Ana figürlerinin ortalama fiyatları 20 lira ile 500 lira arasında değişmektedir.

8. Bergama Halı ve Kilim Dokumaları 

Rönesans döneminde, Avrupalı seyyahların ve tacirlerin kiliseler, soylular ve koleksiyonerler için en çok tercih ettikleri Bergama halı ve kilimleri, dönemin ünlü ressamlarının tablolarına konu olmuştur. Bergama yöresinde tamamıyla el işçiliği ile dokuma tezgâhlarında üretilen halı, kilim, seccade, heybe gibi ürünler, günümüzde de turistik gezilerde en çok tercih edilen İzmir hediyelik eşya ürünleri arasındadır. Rengârenk dokuları, kendine özgü yerel desenleri ile birçok farklı boyutları bulunan Bergama halı ve kilimlerinin ortalama fiyatları 100 lira ile 6500 lira arasında değişmektedir.  

9. İzmir Zeytinyağı    

Anadolu topraklarında atalarımızdan kalan en değerli miraslarımızdan biri, zeytincilik ve zeytinyağı üretimidir. Urla’da Zeytinalan olarak anılan bölgeden, Tire, Karaburun, Ödemiş, Kemalpaşa, Torbalı ilçelerine kadar tüm İzmir ve çevresi, zeytin ağaçları bakımından çok zengindir. Ege mutfaklarının baş tacı zeytinyağı, özel şişeleriyle ya da yerel ambalajlarıyla İzmir hediyelik eşya ürünlerinde lezzet arayanların tercihidir. Eşe, dosta ya da eve alınan soğuk sıkım, sızma veya riviera dolu zeytinyağı şişeleri seyahatlerdeki en değerli ürünlerdendir. Ege ve Akdeniz mutfaklarında mezelerin, “Zeytinyağlı” ifadesiyle isimlendirilen sebze yemeklerinin vazgeçilmezi olan, Anadolu’da “sıvı altın” olarak kabul edilen zeytinyağının, ortalama fiyatları 200 lira ile 700 lira arasında değişmektedir.

 

10. Şirince Şarabı

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı sevimli bir köy olan Şirince, yerel ürettiği meyveli şaraplarıyla bilinir. Hiçbir yapının diğerinin görüntüsünü engellemeyecek şekilde, dağ yamacına basamaklı sıralandığı yerleşke, ziyaretçilerine bir masal köyü gibi görünür. Olağanüstü manzarası, renkli çarşısı ve her köşe başında kurdukları şarap tadım standları ile konuklarını kelimenin tam anlamıyla sarhoş eder. İzmir hediyelik eşya ürünlerinin en etkileyici olanlarından ve bölgedeki doğal meyvelerle aromalandırılan Şirince şarabının, tekli veya set halinde ortalama fiyatları, 80 lira ile 500 lira arasındadır.   

İzmir’in İlçelerine Göre Hangi Hediyelikler Alınabilir?

İzmir’in çevre bölgelerinde İzmir hediyelik eşya alışverişi yapılabilecek yerler arasında cam ve nazar boncuğu üretimi ile ünlü Nazarköy, damla sakızı, denizi ve su sporlarıyla ünlü Çeşme, yel değirmenleri ve rüzgâr sörfüyle ünlü Alaçatı bulunmaktadır. Mavi bayraklı Seferihisar, antik şehirleri ve müzeleriyle ünlü Efes, halı ve kilimleriyle Bergama, zeytinyağı ile ünlü Ödemiş, Tire ve Foça da yer almaktadır. Seyahatlerinizde sevdiklerinize ya da kendinize İzmir hatırası hediyelik eşya almak istediğinizde, tüm bu yerleşkelerde üretilen nazar boncukları, cam eşyalar, magnetler, Efes ve Meryem Ana figürleri, dekoratif pano, biblo ve heykeller, aynalar, ikonalar, saatlerden alabilirsiniz.  Evlerinizi, mutfaklarınızı İzmir hediyelik kutu ürünlerinden fincan ve bardaklar, tepsi, kupa, şişe açacakları ile şenlendirebilirsiniz. Sevdiklerinizle birlikte Şirince şarabı, İzmir tulum peyniri ve Ege mutfağının lezzetli zeytinyağlı tarifleriyle hazırlanmış sofralarda buluşabilirsiniz. Mekânlarınızı Bergama halı veya kilimleri ile renklendirebilirsiniz.

İzmir'de Hediyelik Eşya Satan Yerler Nelerdir? 

İzmir hediyelik eşya dükkânları, seyahatlerinizde hediyelerinizi görüp deneyerek satın almanızı sağlasa da, kara, hava veya deniz yoluyla yanınızda taşıyabileceğiniz bagaj sayısı ve ağırlığı sınırlıdır. Her gezinin dönüşünde, seyahatte kullandığınız eşyalarla, satın alınan ürünler bavullarınızın içinde birbirine savaş açar. Bunları taşımak, özellikle kırılacak hassas ürünler varsa, güvenle eve getirmek zor olabilir. Böyle durumlarda, kaliteli tasarım, malzeme ve işçiliğiyle, Myros İzmir temalı hediyelik eşya ürünleri güvenle alışveriş yapabilmeniz için, cankurtaranınız olur. Tüm bölgelere ait zengin çeşitliliğe sahip her ürünü, tekli ya da karma sipariş verebilir, özelleştirilebilen ürünlerde fotoğraflarınızla kendi tasarımlarınızı oluşturabilirsiniz.

İzmir Temalı Hediyelik Eşyalar Toptan Nasıl Satın Alınır?   

İzmir hediyelik eşya toptancılarından olan Myros’dan istediğiniz çeşitlilikte hediyelik ürünler inceleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra Myros.com'dan toptan üyelik oluşturabilir toptan satın alma imkanıyla güvenle internetten de satın alabilirsiniz. Bu sayede istediğiniz çeşitleri ürünlerde özel tasarım yaptırabilir, toptan sipariş vererek mağazalarınızda sergileyip, müşterilerin beğenisine sunabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.