myros-popup.jpg (663 KB)
Göbeklitepe'den Alınabilecek Hediyelik Eşyalar Nelerdir?

Göbeklitepe'den Alınabilecek Hediyelik Eşyalar Nelerdir?

15 Nisan 2022

Göbeklitepe, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, Şanlıurfa il merkezinin kuzeydoğusundaki, Örencik köyü yakınlarında yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan, heykel ve taş sütunlardan oluşan, dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğunun bulunduğu tarihi alandır. Göbeklitepe hikâyesi, günümüzün bilinen tarihi gerçeklerini kökünden değiştirmiş, dünyadaki uygarlığın başlangıç noktasına ve sürecine yeni bir bakış açısı getirmiştir. Tüm hediyelik eşya ürünleri satıldığı bölgelerin tarihinden, anlatılarından ve doğasından ilham alır. Göbeklitepe hediyelik eşya ürünleri de, bölgedeki kazılardan çıkarılan hayvan ve insan figürleri, üzerinde betimlemeler bulunan T sütunları ve antik kentin kazı alanının desenleri, formları ile oluşturulan tasarımların tümüdür.

İnsanın hayal gücünün sınırları, dünyanın sınırlarını bildiğinde daha çok genişler. Göbeklitepe hikayesi bu sınırları kadim zamanların en şaşırtıcı bilgileriyle genişletmiştir. Göbeklitepe nedir, Göbeklitepe ’nin sırrı ve Göbeklitepe ’nin önemi nedir soruları, insanlığın uygarlık gelişimine bakarak cevaplanır. İnsanlık, tüm zamanlar boyunca en çok merak ettiği iki sorunun peşinden koşarak gelişmiştir: Nereden geliyoruz ve nereye gidiyoruz? Arkeoloji bilimi, geleceği anlamak için geçmişteki bulguları üst üste koyup yorumlamaya çalışarak, bu iki soruya cevap bulmaya çalışır. Göbeklitepe arkeolojik kazı alanı, günümüzde insanlığın nereden geldiğinin sorusuna cevapların arandığı ve "tarihin sıfır noktası" olarak anılmaya başlandığı,  yeryüzünün en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Dünya üzerindeki bilinen en eski anıtlar olarak M.Ö. yaklaşık 4.000 yıl önce inşa edilen Mısır Piramitleri, M.Ö. 7.500 yıllarından yapıldığı düşünülen İngiltere’deki Stonehenge ‘dir. Tarih olarak daha sonrasında keşfedilen Göbeklitepe, yaklaşık 12.000 yıllık Neolitik Çağa ait tarihi geçmişi ile insanlığın bilinen başlangıç zamanını sıfırlamış ve dünyanın en eski yerleşim yeri olmuştur. Araştırmalara göre içinde tapınak kalıntılarının da bulunduğu Göbeklitepe, dinler tarihini de etkileyen antik ve kadim bir uygarlığın varlığının ispatıdır. 1995 yılında Şanlıurfa Müzesi başkanlığında yapılmaya başlanan araştırmanın sonucunda ortaya çıkarılmıştır. T sütunlar olarak isimlendirilen ve üzerinde sembolik betimlemeler yapılmış büyük taş yontulardan oluşan anıtsal temeller ve taş duvarların bulunduğu bölgede, günümüzde ulusal ve uluslararası araştırmalar halen devam etmektedir. Bölgenin açıkta bulunan alanları, mimari tarzda stilize edilmiş bir tente ile koruma altına alınarak, Göbeklitepe tarihi sit alanı ilan edilmiştir. Kazılardan çıkarılan taşınabilir heykeller ve parçalı eserlerin bir kısmı, Şanlıurfa Müzesinde sergilenmektedir. Göbeklitepe, Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan ondokuz bölgesinden biridir. Tanımlanan bu özellikler, Urfa Göbeklitepe bölgesini, yurt içinden ve yurt dışından ziyaretçi akınına uğrayan önemli bir tarihi, kültürel çekim merkezi haline getirmiştir.

Güneydoğu Anadolu’nun en ilgi çeken gezi noktalarından bir haline gelen Göbeklitepe ’ye ister turla ister bağımsız olarak gidin, döndüğünüzde dostlarınıza ve ailenize tarihin başlangıç hikâyelerinden birini barındıran Göbeklitepe hediyelik eşya ürünlerinden almadan dönmeyin.

Göbeklitepe ‘ye özgü hediyelikler aşağıda listelenmiştir:

1. Göbeklitepe Temalı Tablo 

Gümüş kaplama, ahşap ve metal malzemelerle, Göbeklitepe tarihi sit alanının görüntülerinin dijital dekorlama yapıldığı temalı tablo ürünler, 78 mm ve 125 mm boyutlarında gümüş kaplamadır. Evde, işyerinde masalarda, raflarda ya da duvarlarda dekor amaçlı sergilenebilir. Bakıldığında başka bir uygarlığın kapısını aralayan tablolar, tarihe meraklı sevdikleriniz ve dostlarınız için en etkileyici Göbeklitepe hediyelik eşya ürünlerindendir.

2. Göbeklitepe Temalı Bez Çanta   

Dokuma malzemenin üzerine Urfa Göbeklitepe sit alanı desenlerinin dijital baskı ile dekorlama yapıldığı keten çanta modelleri, ortalama 35 cm ile 43 cm boyutlarındadır. Yaz aylarında alışveriş veya plaj çantası olarak da rahatlıkla kullanılabilir. Sevdiklerinize ve dostlarınıza, insanlığın en eski hikâyelerini ve gezi anılarınızı içine doldurarak hediye edeceğiniz çantalar, Göbeklitepe hediyelik eşya ürünleri arasında en kullanışlı ürünlerdendir. 

3. Göbeklitepe Temalı Cüzdan

Tarihin en eski kentine ait görüntülerinin, keten dokuma kumaş üzerine dijital baskı ile dekorlama yapılarak üretildiği cüzdan,  200 mm eninde 275 mm boyunda 60 mm yüksekliğinde ölçülere sahiptir. Göbeklitepe hediyelik eşya ürünlerinden keten cüzdanlar, pasaport, kimlik, para veya makyaj çantası olarak da kullanılabilir. Kadim zamanların bereketi ile sevdiklerinize ve dostlarınıza hediye edebileceğiniz Göbeklitepe temalı cüzdan, onları mutlu etmeye yetecektir.

4. Seramik Ürünler   

Yaklaşık doksan bin metre kare alana yayılan yapısı ile Göbeklitepe ustaların ve sanatçıların elinin değdiği büyük bir mimari oluşum şeklindedir. İnsanlığın avcı toplayıcı olarak bilindiği bu döneme ait tüm teorileri alt üst eden yapının bulunuşu, tarihteki sanatın başlangıç noktasını da değiştirmiştir. İnsan evriminin en önemli buluşlarından olan Göbeklitepe, tapınaklarında bulunan T biçimindeki sütunlar ve üzerlerindeki stilize figürler ile günümüz sanatçılarına da ilham vermiştir. Taş devrinden kaldığı düşünüldüğünde incelikle düşünülmüş ve uygulanmış detaylarıyla insanı şaşırtan figürler, seramik sanatçılarının ellerinde yeni versiyonları ile de güncel hayata geçmiştir. Bölgedeki dükkânlardan ve pazarlardan alabileceğiniz seramik Göbeklitepe hediyelik eşya ürünleri, tarihin antik kentlerinden evinizin ve tarih meraklısı dostlarınızın mekânlarına yerleşirken geçmişi gelecekle birleştirecektir.  

5. Süs Eşyaları   

T sütunlar, büyüklü küçüklü dikilitaşlar, heykeller, yabani hayvan figürlerini desenlerinde barındıran Göbeklitepe süs eşyaları ile aslına uygun şekilde üretilmektedir. Değişik boyutlarda,  kutulu , cam fanus içinde ya da sade alabileceğiniz plaket, biblo, heykel formatındaki ürünler, bölgede satılan Göbeklitepe hediyelik eşya çeşitleri arasında, sevdiklerinize ve tarih meraklısı dostlarınıza hediye edebileceğiniz en özel türlerdendir.    

Göbeklitepe ‘de Hediyelik Eşya Satan Yerler Nelerdir? 

Göbeklitepe hediyelik eşya ürünlerini Şanlıurfa Müzesi içindeki satış mağazasından alabilirsiniz. Ailenize, dostlarınıza hediye edebileceğiniz temalı magnetler, seramik kupalar, tepsiler, duvar süsleri, plaketler ve biblolar gibi Göbeklitepe hediyelik eşya ürünlerinden,   Şanlıurfa şehir merkezindeki en eski ve büyük Kapalıçarşı olan Bedesten Pazarı, Sipahi Pazarı, Bakırcı Çarşısı içinden ve ilçelerindeki dükkânlar, pazar yerleri ve satış standlarından de alabilirsiniz. 

Göbeklitepe Temalı Hediyelik Eşyalar Toptan Nasıl Satın Alınır?          

Göbeklitepe ’nin tarihi önemi ortaya çıktıktan sonra, Göbeklitepe hakkında bilgi almak isteyen hikâyesinin ve sırlarının peşine düşen yerli ve yabancı birçok araştırmacı, yazar, bilim insanı ve meraklı turist bölgeye akın etmektedir. Yoğun ilgi nedeniyle bölge popülasyonunun artması, yöredeki turistik etkinlik ve organizasyonları da arttırmıştır. Kültürel etkinlik ve organizasyonlarla bölge turizminin hareketlendiği zamanlarda dükkânlarda, tesislerde, restoranlarda, kafelerde müşterilere ve katılımcılara yönelik Göbeklitepe hediyelik eşya ürünlerine de talep artmaktadır. Göbeklitepe temalı ürünlerden toptan satın alma yapmak için Göbeklitepe hediyelik eşya toptancılarından faydalanılabilir. Urfa Göbeklitepe ekonomisine katma değer sağlayacak çeşitlerin,  kataloglardaki hazır olanlarından satın almak istediğinizde, kaliteli tasarım, işçilik ve malzeme ile üretilen Myros Göbeklitepe hediyelik eşya ürünlerinin  toptan sipariş seçeneğinden faydalanabilirsiniz. Güvenle sipariş edeceğiniz seçtiğiniz ürünleri satın almak için  Myros bayii girişini kullanabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.