myros-popup.jpg (663 KB)
Bıttım Sabunu Nedir?

Bıttım Sabunu Nedir?

23 Nisan 2022

Bıttım sabunu, Güneydoğu Anadolu’da özellikle Siirt bölgesinde yetişen, menengiç adıyla bilinen aşılama yapılmamış yabani fıstık yağından, kimyasal madde kullanılmadan üretilen bir doğal sabun türüdür. Saçları besleyip, yumuşatan, saç beyazlamasını önleyen ve deri döküntülerine iyi gelen doğal sabunun ilk yapıldığı yer Botan bölgesidir. Bu nedenle Bıttım sabunu, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, “botan sabunu” ismi ile de satılır. Zamanla Siirt ile bütünleşen, tarihi kökleri antik çağlara dayanan ve Siirt bıttım sabunu olarak bilinen doğal sabun, zararlı bakterileri yok etme özelliği sayesinde saç ve cilt sorunları için en etkili temizlik yapan bakım ürünlerinden biridir.

Bıttım sabununun hammaddesi menengiç, değişik bölgelerde çitlenbik, çedene, çıtlık, çitemik olarak da bilinir. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen menengiç, kahve yapımında da kullanılır. Düzenli kullanıldığında Bıttım sabunu egzama, sedef gibi cilt hastalıklarına iyi gelen, konak, mantar ve  sivilceleri yok eden bir şifa kaynağıdır. Zararlı bakterileri temizleyerek, cildin nefes almasını sağlar. Saç kökünü besler, kepek oluşumunu ve saç dökülmesini önler.

Kullanımı çok kolay olan ve cildiniz ile saçınızın tazelenmesine, iyileşmesine yardımcı olan mucizevi şifa bohçası bıttım sabunu cilde faydaları nelerdir, bıttım sabunu nasıl yapılır, bıttım sabunu neye iyi gelir, bıttım sabunu yüze nasıl kullanılır sorularının cevaplarını sizler için derledik: 

Bıttım Sabununun Özellikleri Nedir? 

Saç ve cilt temizliği ile birlikte bakım yapma özelliğine sahip, genellikle hammaddesinde bulunan fıstık yeşili tonlarında olan ve kalıplar halinde satılan Bıttım sabunu ürünlerinin özellikleri aşağıdadır:

  • Menengiç ve yabani fıstık yağı ile yapılır.

  • İnsan bedeni ve sağlığı için çok gerekli olan A, B, C ve E vitaminleri bol miktarda içerir.

  • Yüksek oranda protein, potasyum, kalsiyum, demir içerir.

  • Mantar, egzama, sivilce, siyah nokta, akne, alerji ve cilt döküntüsü yapan cilt hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur.

  • Saçların beyazlamasını geciktiren ve beyazlamış saçlara orijinal pigmentlerini kazandıran özelliğe sahiptir.

  • Saç derisi hastalıkları, kepek ve saç dökülmesi gibi sorunları önler.

Bıttım Sabunu Ne İşe Yarar? 

Bıttım sabunu kullananlar, ürünün doğal hammaddelerinden gelen zengin vitamin ve mineral içeriği ile cilt ve saç bakımlarında etkili olduğunu bilirler. Birçok cilt hastalığına destek amaçlı kullanılan sabun günlük olarak antibakteriyel temizlik ve bakım için en ideal ürünlerdendir.  

Bıttım Sabununun Faydaları Nedir?  

Sabun türleri içerisinde bakterileri kökünden temizleyerek, uygulanan bölgeye antiseptik, vitamin ve mineral desteği vererek şifa dağıtan bir ürün olan Bıttım sabunu ürününün cilde faydaları ve saç üzerindeki etkileri aşağıdadır:

  • Saf Bıttım sabunu her yaşta insanda görülebilen en yaygın cilt şikâyetlerinden biri olan sivilce tedavisinde kullanılır.

  • Cilt yüzeyinde kaşıntılı kabarcıklarla ve cilt döküntüleriyle fark edilen, konak, egzama ve mantar gibi cilt hastalıklarının tedavi sürecine yardımcı olur.

  • Saçları besler, renklerini dengeler, kepek ve dökülmeyi önler.

Bıttım Sabununun Yan Etkileri Var mıdır?       

Hem cilt hem de saç için temizlik ve bakım amacı ile kullanılan Bıttım sabunu ürünleri,  tamamen organik malzeme ile üretildiği için bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak, hassas ve alerjik yapıdaki kişilerin ciltlerinde ve saçlarında, kullanım şekli ve miktarı ile ilgili cilt doktoruna danışarak uygulama yapılması önerilir.

Kimler Bıttım Sabunu Kullanabilir? 

Gençler ergenlik dönemi sivilceleri, siyah nokta ve akne problemleri için Bıttım sabunu kullanabilir. Vücudun herhangi bir yerinde egzama ve mantar sorunu yaşayanlar bölgenin bakteriyel temizliği için bu üründen faydalanabilir. Bıttım sabunu bol miktarda vitamin, mineral ve antiseptik özelliği olan içeriği ile tedavi sürecine katkıda bulunur. Saçlarında renk farklılaşması ve genç yaşta beyazlayan saç problemi yaşayanlar, saç rengini dengelemek için Bıttım sabunu kullanabilir. Saç derisinde kepeklenme ve egzama sorunu yaşayanlar saç temizliğinde Bıttım sabunu kullanabilir. Ayrıca yoğun saç dökülmesi sorunu yaşayanlar, Bıttım sabunu kullanarak bu sorunlarını azaltabilirler.

Bıttım Sabunu Nasıl Kullanılır? 

Antibakteriyel özellikleri sayesinde etkili bir hijyen ürünü olan Bıttım sabunu ile birlikte başka kozmetik, bakım ürünleri ve kimyasal içerikli ürünler kullanmamaya özen gösterilmelidir. Yüz ve vücut için sorunlu cilt bölgesinde sabun köpüğü ile maske yapılarak düzenli temizlik ve bakım uygulanmalıdır. Saç ve saç derisi için duşta belirlenen yöntem ve periyotlarla masajlı maske yapılmalı ve uygulamayı aksatmadan düzenli kullanılmalıdır. 

Bıttım Sabunu Haftada Kaç Gün Kullanılmalıdır?        

Bıttım sabunu cilt sorunları için haftada en az iki ile üç gün olarak düzenli kür yapılmalıdır. Saç sorunları için, saç yıkama periyotları iki günde bir maske yapabilecek şekilde ayarlanmalıdır. Doğal Bıttım sabunu etkisini en az iki gün devam ettirdiği için uygulama aralıkları buna göre düzenlenebilir. Etkili sonuçlar için alınan ürünün orijinal Bıttım sabunu olduğundan emin olunmalıdır. 

 

Bıttım Sabunu Etkisini Kaç Günde Gösterir? 

Uygulama şekline ve periyotlarına dikkat edildiği takdirde, bir hafta ile üç hafta arasında cilt yüzeyindeki Bıttım sabunu sonuçları görülebilir. Saç derisindeki kepek ve saç bakımındaki etkisi de benzer sürede ortaya çıkar. Saçların renklerinin dengelenmeye başlaması, hafif beyazlayan saçların doğal rengine kavuşmaya başlaması, Bıttım sabunu kullanım sıklığına ve biyolojik yapıya göre altı ay ile bir yıl arasında değişebilir. Bu sürenin sonunda beyaz saçlarınızın köklerinde ve yeni çıkan saçlarda doğal saç rengi görülebilir. Etkili bir sonuç için sık ve düzenli kullanmaya özen gösterilmelidir.  

Bıttım Sabunu Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?  

Saç ve cilt bakımı için Bıttım sabunu kullanmaya başlamadan önce şuna dikkat etmelisiniz:

  • Antibakteriyel özelliği nedeni ile başka ürünler ve kimyasallar ile karıştırılmamalıdır.

  • Yüz uygulamalarında yanma yapma ihtimali nedeni ile gözle temasına dikkat etmelidir.

  • Saçlara uygulama yaparken önce tüm saç derisi ve saçlar ıslanacak şekilde sıcak su ile ıslatılmalıdır. Bıttım sabunu ile saç ve saç derisi köpürtülerek yıkanmalıdır. En az üç dakika masaj yapılarak maske şeklinde bekletilmelidir. Başka bir ürün kullanmadan saç sıcak su ile köpük maske akıtılmalıdır. Dayanabileceğiniz kadar soğuk su ile son durulama yapılmalıdır. Doğal Bıttım sabunu, yıkama sonrasında bile saçı ve cildi beslemeye devam eder. Bu nedenle saçlarda Bıttım sabunu ile tedavi süresi boyunca iki günde bir uygulama yapılmalıdır.

  • Egzama, mantar ve yaraların tedavisinde, ılık su ile ıslatılan bölgeye sabunun köpüğü tahriş etmeden sürülmeli ve beş dakika bekletilmelidir. Sonrasında yıkanarak temiz bir havlu ile ovalamadan, kompres yaparak kurulanmalıdır.  

  • Bebeklerin kaş ve kafa derilerinde oluşan kepeğe benzeyen kabukların bakımı için de Bıttım sabunu kullanılabilir. Konak (seboraik dermatit) olarak bilinen bu kabuklanmada, sorunlu bölge temiz bir bezdeki Bıttım sabunu köpüğü ile silinmelidir. Birkaç dakika sonra gözlerine dikkat ederek durulanmış bir bezle köpük temizlenmelidir. Haftada iki defa tekrar ettiğinizde kısa sürede gözle görülür iyileşme sağlanır.

  • Bıttım sabunu sivilce, akne ya da siyah nokta tedavisi için kullanıldığında, haftada iki veya üç kez uygulama yapılmalıdır.  Önce sıcak su ile yıkanan yüze sabun köpüğünden hafif masajla maske yapılmalıdır. Birkaç dakika bekledikten sonra önce ılık su, ardından soğuk su ile yüz iyice yıkanmalıdır.  Temiz bir havlu ile ovalamadan, kompres yaparak kurulanmalıdır. 

  • Sonuçlarından faydalanabilmek için düzenli ve sık kullanım şarttır.

Bıttım Sabunu Nasıl Yapılır? 

Siirt bıttım sabunu, bölgenin geleneksel reçeteleri ile temel organik malzemeleri kullanılarak üretilir. Kadınlar tarafından toplanan menengiç meyveleri ayıklandıktan sonra kurutularak öğütülür. Su ilave edilerek kaynatılan karışımın yüzeyindeki yağ tabakası öğütme sırasında ayrılan yağ tabakası ile birleştirilir. Elde edilen bu ikili yağ tabakasına, reçeteye uygun miktarda su ve kül suyu çözeltisi eklenerek on iki saate yakın kaynatılır. Ortaya çıkarılan sıvı sabun kalıplanarak kurutulur. Hiçbir kimyasal malzeme bulunmayan doğal sabun kalıpları şeklinde satışa sunulur.  

Bıttım Sabunu Nereden Alınır? 

Myros doğal bıttım sabunu temizlik ve bakım ürünlerinin bulunduğu sabunlar & peştemal & hamam kategorisinde bulabilirsiniz. Myros toptan satış mağazalarından satın alabileceğiniz bıttım sabununu ayrıca online satış mağazamızdan güvenle satın alabilirsiniz. Myros’un bıttım sabununu bireysel satın alabilme imkanının yanı sıra bayi girişi yaparak firmanız için toptan satın alabilirsiniz ve işletmenizde sergileyebilirsiniz.

Bıttım Sabununun Orijinal Olduğu Nasıl Anlaşılır?     

Doğal sabunları satın alırken orijinal ve doğal içerikli hammaddeden üretilmiş olmasına çok dikkat edilmesi gerekir. Kullanırken köpük yapısı ve erime sürecinden bunu anlayabilirsiniz. Doğal sabunların köpüklerinde baloncuk oluşmaz ve suda hemen reaksiyon göstererek çabuk erirler.  Ancak satın alma aşamasında da doğallığını ayırt edebilmeniz gerekir. Siirt doğal Bıttım sabunu rengi bildiğimiz Antep fıstığı yeşili tonlarında ve koyu renkli olur. Bazıları ise fıstığın iç renginde ve açık yeşil olabilir. Ancak çok açık ve sarı tonlu olanların kokusuna ve yüzey yapısına dikkat etmek gerekir. Sabunlar doğal olmanın yanında taze de olmalıdır. Yüksek ışık ve ısıdan etkilenmiş, kurumuş ve dokunduğunuzda döküntüleri olan hatta dağılan sabunlar bozulmaya yüz tutmuş demektir. Bu tür sabunları almamaya dikkat etmelidir. Online alışveriş yapıyorsanız daha öncesinden güvendiğiniz firmaları tercih etmeniz ya da tüketici yorumlarını ile puanlamaları değerlendirerek almanız yerinde olacaktır.  

Bıttım Sabununa Benzer Diğer Sabun Çeşitleri Nedir?

Bıttım sabununa benzer özellikler taşıyan,  diğer doğal sabun çeşitleri aşağıda listelenmiştir:   

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.