myros-popup.jpg (663 KB)
Ankara'dan Alınabilecek Hediyelik Eşyalar Nelerdir?

Ankara'dan Alınabilecek Hediyelik Eşyalar Nelerdir?

04 Mart 2022

Yaklaşık on bin yıllık tarihinde Hititler, Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Galatlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklu Devleti, Osmanlı İmparatorluğu gibi farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan ve günümüzde Türkiye Cumhuriyeti Başkenti olan  Ankara, Anıtkabir ile Atatürk-Kurtuluş Savaşı Müzesi’nden Etnografya Müzesi’ne kadar İstanbul’dan sonra ülkemizin en çok müzeye sahip ikinci ilidir. Ankara hediyelik eşya ürünleri, şehrin sembolü olan Atatürk ile Anıtkabir desenli çeşitli objeler, neredeyse her caddesinde bulunan Kurtuluş Savaşı heykelleri ve geçmişindeki on bin yıllık medeniyetler zincirinden gelen eserlerin desenleri ile oluşturulan  tüm ürünleri kapsar. Şehrin çevresindeki bölgelerde el sanatları ile üretilen eşyalar, Ankara doğal ortamında yetiştirilen ve hazırlanan ürünler de Ankara hediyelik eşya ürünleri arasındadır.

Anadolu Türkleri tarafından Engürü olarak isimlendirilen Ankara, on altıncı yüzyılda Osmanlı kayıtlarında adının son halini almıştır. Ankara adı, Frigyalılar tarafından verilen ilk isim olan ve gemi çapası anlamına gelen “Anküra” kelimesinden günümüze evrimleşmiştir. Dört tarafı dağlarla çevrili stratejik önemi olan bir ova olmasına rağmen, kuruluşuna dair efsanelerde, Frig Kralı Midas’ın, rüyasında görünce arayışa geçtiği gemi çapasını bularak, bugünkü Ankara Kalesi’nin olduğu yere ilk şehri kurduğuna inanılır. Bulunan Gemi Çapasının uzun yıllar boyunca kalede sakladığı söylenir. Anadolu Medeniyetleri Müzesinde ziyaretçilere sergilenen bölümleri gezerken, ikinci yüzyıla ait bazı paraların üzerinde gemi çapaları olduğu görülür.

Ankara’nın şehir dışındaki geniş ovaları, tahıl tarlaları ile kaplı platolardan oluşur. Karadan seyahat ettiğinizde, farklı renk ve boyutlardaki bu tarlaların her biri büyük ve doğal bir tablonun fırça darbeleri gibidir. Ankara’da tabiat ananın doğallıklarını korumaya alarak ziyaretçilerine sunan milli parklar da bulunmaktadır.

Tüm dünyada ve ülkemizde kurucu önderimiz Atatürk, Ankara ile özdeşleşmiş en büyük semboldür. Anıtkabir ve Atatürk’ün Sakarya isimli atının üzerinde tasvir edildiği Ulus Meydanı'ndaki Zafer Anıtını görenler Ankara’yı hemen tanır. Ankara’nın dünyaca ünlü diğer markaları da, en pahalı yünlerden angora türünün elde edildiği Ankara Tavşanı, tiftik yünüyle meşhur Ankara Keçisidir.  Tarihte Ankara ve çevresinde bolca bulunan vahşi yılkı atlarının ehlileşmiş torunları olan Ankara Atları, genlerindeki heterokromi özelliğiyle biri mavi, biri yeşil gözleriyle, bembeyaz tüyleriyle en eski uzun tüylü kedi soylarından olan Ankara Kedisi de çok meşhurdur. Ankara’nın armudu, çekirdeği, Kızılcahamam ve Beypazarı Maden suyu da dünyaca bilinen markalarındandır.

Ankara seyahatlerinde hediyelik eşya ne alınır sorusuna cevaben Ankara hediyelik eşya ürünlerine fikir oluşturabilecek seçenekler aşağıda listelenmiştir: 

1. Ankara Temalı Anahtarlık 

Atatürk, Anıtkabir, Türk Bayrağı Hitit uygarlık sembolleri ile süslenen anahtarlıklar epoksi, metal malzemelerden üretilen tasarımlardan oluşur. Boyutları 3 cm ile 4 cm arasındadır. Sevdiklerinize hediye edebileceğiniz, Ankara temalı hediyelik anahtarların ortalama fiyatları 14 lira ile 45 lira arasındadır.

2. Ankara Temalı Magnet 

Türk Bayrağı, Hitit uygarlık sembolleri, Anıtkabir desenleriyle süslenmiş magnetler, serigrafi, ultraviyole üç boyutlu baskı yöntemleriyle dekorlama yapılmış epoksi, metal üzerine tasarımlardan oluşur. Boyutları 6,5 cm ile 12,5 cm arasındadır. Koleksiyon yapan dostlarınıza hediye verebileceğiniz Ankara temalı hediyelik magnet fiyatları, ortalama  16 lira ile 46 lira arasındadır.

3. Ankara Temalı Açacak

Kuş, kelebek, balık, kalp, fil, bisiklet gibi tasarımların üzerine Ankara’nın sembolik desenleriyle dekorlama yapılan açacaklar, metal ve epoksi ile üretilmektedir. Aile ve dostlara hediye olarak alınabilecek açacakların boyutları 6 cm ile 9,5 cm arasındadır. Ankara hediyelik eşya ürünlerinden Ankara temalı açacak fiyatları ortalama 13 lira ile 50 lira arasındadır.

4. Ankara Temalı Kupa 

Ankara’nın sembolü Anıtkabir ve Atakule görüntüleriyle üretilen seramik kupalar dostlarınız için verebileceğiniz en güzel hediyelerdendir. Dijital baskı ile dekorlama yapılan kupaların boyutları 9,5 cm yüksekliğinde ve 8 cm çapındadır. Ankara temalı kupaların ortalama fiyatları 87 lira ile 88 lira arasındadır.

5. Ankara Temalı Çerçeve

Ankara anılarınızın fotoğraflarıyla aileye ve sevdiklerinize hediye edebileceğiniz, şehrin sembolleriyle süslenmiş çerçeveler ahşap ve epoksi üzerine dijital baskı ile üretilmektedir. Boyutları 10 cm yüksekliğinde ve 15 cm genişliğindedir. Ankara temalı hediyelik çerçeve fiyatları ortalama 194 lira ile 195 lira arasındadır.

6. Ankara Temalı Puzzle 

Anıtkabir fotoğraflarından dekorlama yapılan kırk parçalık puzzle, kâğıt üzerine dijital baskı ile üretilmektedir. Boyu 18 cm, eni 13 cm olan puzzle ürünü, parçalarından bütüne ulaşmayı sevenler için  anlamlı bir hediyedir. Bulmaca meraklısı dostlarınıza hediye edebileceğiniz, Ankara temalı puzzle ürünlerinin ortalama fiyatları, 55 lira ile 56 lira arasındadır.

7. El Yapımı Gümüş Objeler

Altın, gümüş, bakır gibi yumuşak metallerin özel kıvrımlarla kaynak yapılarak, fraktal desen ve kompozisyonlarla tasarlandığı el işçiliğine “telkâri” adı verilir. Farsça ’da örme anlamına gelen “kari”, metal iplerle örülerek üretilen aksesuar ve süslerin tamamıdır. El sanatları ve mücevher yapımında çok önemli yeri olan telkâri, Türklerin yaşadığı tüm bölgelerde yaygındır. Ankara Beypazarı bölgesindeki küpe, bilezik gibi takılar ile vazo, sürahi, kupa, cezve gibi ürünlerde kafes ve astar üzerine telkâri yapılan hediyelik eşyalar çok meşhurdur. Günlük veya özel günlerde kullanılabilen Ankara hediyelik eşya takı aksesuar ürünlerini, geleneksel eşyalara meraklı aile üyelerine ve dostlarınıza alabilirsiniz. Ankara hediyelik eşya ürünlerinden el yapımı gümüş objelerin ortalama fiyatları tasarımına, boyutuna, tekli veya set halinde oluşuna göre, 60 lira ile 7.000 lira arasındadır.    

8. Nallıhan İğne Oyası 

Takı, giysi ve ev dekorlarının tasarım alanlarında kullanılan ürünler, adını Ankara’nın Nallıhan ilçesinden alır. Anadolu el sanatları içinde, koruma atında ve patentli olan, Ankara’nın coğrafi işaretli ürünü Nallıhan iğne oyası, ipek kumaş ve ipliklerin farklı şekillerde bükülerek, düğümlü ilmeklerle birleştirildiği üç boyutlu formlarla oluşturulan dantel türü el işçiliğidir. Nallıhan iğne oyasının tarihi, İpek Yolu tacirlerinin zamanında ipek iplik ve kumaşlarla başlar. Günümüzde geliştirilen işçilikle, çok farklı iplik ve kumaşlara da uygulanmaktadır. Yöresel el sanatlarına meraklı sevdikleriniz için alabileceğiniz, Ankara hediyelik eşya mağazaları arasında rastlayacağınız Nallıhan iğne oyası ile yapılan ürünlerin ortalama fiyatları, 35 lira ile 400 lira arasındadır. 

9. Havuç Lokumu 

Ankara hediyelik eşya ne alınır denince akla gelen lezzetli ürünlerden biri de Ankara havuç lokumudur. Püre haline getirilen havuç, şeker, limon tuzu ve nişasta ile kaynatılarak lokum formu verilir ve bolca öğütülmüş hindistan cevizine bulanır. Ankara hediyelik eşya kutularında ambalajlanarak satılan havuç lokumunun ortalama fiyatları 20 lira ile 50 lira arasındadır. 

10. Ankara Çubuk Turşusu 

İnsan doğasının sağlığı bağırsakta başlar beyinde biter. Sindirim sistemi ve bağırsak florası için vazgeçilmezlerden kabul edilen probiyotikler ise, en çok doğru şekilde üretilmiş, doğal turşularda bulunur. Özellikle kış aylarında, yaz döneminin bol yeşillikli salatalarının yerini alan turşular sofraların baş tacıdır. Ankara Çubuk ilçesine özgü doğal salatalıkları, baharatlarıyla hazırlanan tescillenmiş Ankara Çubuk Turşusu, turşu tiryakisi aile üyelerine ve dostlara verilecek en lezzetli hediyelerdendir. Çeşitli boyutlarda kavanozlarla ambalajlanmış Ankara Çubuk turşusu ürünlerini ortalama olarak 16 lira ile 30 lira arasında bulabilirsiniz.

Ankara’nın İlçelerine Göre Hangi Hediyelikler Alınabilir?       

Ankara hediyelik eşya mağazaları denince alışveriş için akla ilk gelen yerler, Kızılay Meydanı ve çevresidir. Şehrin alışveriş merkezlerinin dışında, cadde mağazacılığında yerli ve yabancı tüm markaları bulabileceğiniz Tunalı Hilmi Caddesi eskiden beri gözde yerlerdendir. Turistik anlamda Ulus Meydanı’ndaki Çıkrıkçılar Yokuşu üzerinde bulunan çarşı, şehrin kuruluşundan beri faaliyetini sürdürmektedir. Nallıhan iğne oyası ile yapılmış kıyafetler, telkâri gümüş takı çeşitleri gibi el sanatları ile yapılmış Ankara hediyelik eşya takı aksesuar ürünlerinin yanında, galeta türü bir atıştırmalık olan yörenin çay saatlerinin vazgeçilmezi Beypazarı kurusu, havuç lokumu, cevizli sucuk, baharatlar, turşu gibi yerel ürünler bulabilirsiniz. Bakırcılar Çarşısında antika eşyalar, el yapımı halı ve kilimler de otantik Ankara hediyelik eşya ürünleri arasındadır. El yapımı ürünlerin bulunabileceği çarşılardan biri de çeşitlerinin zenginliği ve sıradışı etnik atmosferi ile ünlü Samanpazarı Çarşısıdır.Atatürk Orman Çiftliği üretimi süzme Ankara Çiçek balı da, kendinize ve ailenize alınacak lezzetli hediyelik ürünlerdendir.Ankara seyahati dönüşlerinde meraklılarına hediyelik eşya olarak da satın alınabilecek ürünlerden biri de, ünlü Kalecik üzümünden yapılan Kalecik Karası şarap ürünleridir. Ankara hediyelik eşya mağazalarını gezip alışveriş yaparken, eski evleri ve tesbih, plak, halı gibi antikalarla dolu dükkânlarıyla ünlü Hamamönü mahallesinde kumda pişirilen Türk Kahvesi içerek dinlenebilirsiniz.

Ankara'da Hediyelik Eşya Satan Yerler Nelerdir?

Ankara’ya gitme amacınız, Atatürk’ü anmak için Anıtkabir’i ya da işleriniz için devlet kurumlarını ziyaret etmek olabilir.  Tarihi yerleri ve müzeleri gezmek için turistik amaçlı da olabilir. Genellikle günü birlik seyahatlerin çok yapıldığı Ankara gezilerinde, yapılacak işlerin yoğunluğu nedeni ile hediye alışverişine zaman yaratamayabilirsiniz. Ziyaret sebebiniz ne olursa olsun Ankara hediyelik eşya ürünleri için alışverişe vakit ayıramadığınız durumlarda kaliteli tasarım, malzeme ve işçiliği ile Myros Ankara temalı hediyelik eşya ürünleri, geniş ürün yelpazesine sahip kataloğuyla size yardımcı olur. Ankara’nın sembolik desenlerine sahip hediyelik eşya ürünlerinden, tekli veya karma sipariş vererek alışveriş için harcayacağınız zamanı, işlerinize ve gezilerinize ayırabilirsiniz.

Ankara Temalı Hediyelik Eşyalar Toptan Nasıl Satın Alınır?

Eğer şehir merkezinde iseniz Anıtkabir, müzeler, devlet kurumları, Ankara yerel işletmeleri, turistik tesisler, konaklama yerleri ve işyerleri adına yapılacak kurumsal alışverişler için hediyelik eşya toptancıların Myros'u tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra Myros Ankara temalı hediyelik eşya ürünleri size özel çözümler sunar. Myros.com'dan bireysel satın almalar yapabileceğiniz gibi toptan üyelik oluşturarak firmanız için de toptan hediyelik eşyalar alabilirsiniz. İster Ankara’da olun ister başka şehirlerde olun, toplu alışverişleriniz için, zengin çeşitleri ve geniş ürün yelpazesiyle olan Myros'u kullanabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.