Seramik, kayaların iklimsel koşullar nedeniyle parçalanarak toz haline gelmesinden oluşan kil, kaolen ve benzeri toprak türlerinin su, tutkal gibi sıvılarla, belirli bir viskozite oranında karıştırılarak hamur haline getirilip yüksek ateşte pişirilmesiyle elde edilen ürünlerin tamamına verilen isimdir. Genellikle seramik saksı, vazo, kupa, fincan, duvar süsü gibi dekorasyon ve ev eşyası ürünü şeklinde gündelik hayatta yaygın olarak kullanılır.
Çini, yapısı itibariyle özellikleri bakımında el sanatları motifleri ile süslenen geleneksel bir üründür. El yapımı özel işçilikle yapılan ve farklı görsel motifler kullanılarak şekillenen çini ürünler özellikleri bakımından farklılık göstermektedir. Çiniden yapılan tabaklar, vazolar, kupalar, fincanlar takımları, kaseler, çok çeşitli biblolar, anahtarlıklar, magnetler, bardak altlıkları, çay tabakları, çini objeler, çini takılar gibi çok çeşitte olan ürünlerdir.
Çini, seramik ve porselenin hammaddesi olan kaolen, kum, alçı ve kuvarsın ateşle kaynaştırılıp sırlanmasıyla elde edilen, geometrik formlar, hayvan, bitki, çiçek gibi çini motifleri ile şekillendirilen, Türk mimarisinde, geleneksel dekorasyonlarda sıkça kullanılan tasarım ürünlerin tamamına verilen isimdir. Çini sanatı ile üretilen çini karo,fayans ve duvar panoları, tarihi mirasımız olan camilerin, sarayların, köşklerin, çeşmelerin iç ve dış cephelerini süsler. Geçmişten günümüze kadar çini yemek takımı, kâse, fincan ve kupalar mutfaklarda, çini vazo, tablo, pano, biblo gibi dekoratif ürünler ise ev ve çeşitli mekânların dekorasyonunda kullanılır. Özel üretim koleksiyon çini modelleri ise meraklıların ve sanatseverlerin vazgeçemedikleri ürünlerdendir.